Од Словеније се тражи да омогући улазак хиљадама миграната

© AP Photo / Petr David JosekМигранти код прелаза Шентиљ у Словенији 2015. године
Мигранти код прелаза Шентиљ у Словенији 2015. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Словеначка удружења предложила су Влади те земље да омогући слободан улазак у Словенију хиљадама илегалних миграната који тренутно бораве у Босни и Херцеговини, па и даље у друге земље Европске уније, преноси Танјуг, позивајући се на мариборски лист „Вечер“.

„Понашање Словеније, али и ЕУ, ствара на том подручју хуманитарну кризу, са политичким последицама и заоштреним односима у региону“, изјавио је за тај лист музичар и активиста Миха Блажич, додавши да би се страдања илегалних миграната који желе да се докопају севера и запада Европе могла смањити, ако све чланице ЕУ солидарно прихвате део миграната.

„Словенија би им могла омогућити нормалан улазак као прва земља Шенгена, чиме би постала узор другим чланицама да поступе према начелу солидарности“, казао је Блажич, а преноси „Вечер“.

Слично Блажичу позицију Словеније према мигрантима у БиХ виде и невладине организације „ИнфоКолпа“, „Словенска филантропија“ и „Амбасада Рог“, које критикују како се према мигрантима односе последње две словеначке владе — Мире Церара и Марјана Шареца.

У тим организацијама сматрају да је садашња хуманитарна криза у мигрантским камповима у БиХ последица и масовне реадмисије миграната из Словеније, најпре у Хрватску, а онда и у БиХ, преноси „Хина“.

Из Министарства спољних послова, које сада води Церар, у вези са могућом иницијативом наводе да то није у њиховој надлежности, већ у надлежности Министарства унутрашњих послова.

Удружења тврде да је ситуација са мигрантима на балканској рути погоршана управо иницијативом некадашње Церарове владе, која је подигла део жице према Хрватској, те 2016. године заговарала европску помоћ Македонији у затварању грчко-македонске границе.

Управо је садашњи министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар био међу онима који су на европском нивоу одбацивали приступ мигрантској проблематици у којем би било више солидарности и хуманости, тврде удружења из Словеније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала