Си и Кисинџер о односима САД и Кине

© AP Photo / Jason LeeХенри Кисинџер и Си Ђинпинг
Хенри Кисинџер и Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг сусрео се данас у Пекингу са бившим америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером (96), изразивши наду да ће ветеран дипломатије наставити да током многих година које долазе доприноси кинеско-америчким односима.

Си Ђинпинг је, напомињући да ће Кисинџер остати упамћен у историји, истакао допринос америчког дипломате односима Пекинга и Вашингтона током протеклих деценија.

„Пре више деценија Кисинџер је, уз његов дубок увид у историју и уз његово дубоко разумевање традиционалне кинеске културе, радио заједно са тадашњим лидерима две земље на напретку у нормализацији кинеско-америчких односа, упркос тадашњим различитостима у стањима две нације“, рекао је Си, а преноси „Синхуа“.

Кинески председник је приметио да се две земље тренутно суочавају са критичним тренутком у односима, због бројних изазова и потешкоћа у сарадњи, додајући да је потребно да Вашингтон и Пекинг побољшају комуникацију у вези са стратешким питањима, избегну несугласице и предрасуде и побољшају међусобно разумевање.

© AP Photo / Jason LeeКисинџер је рекао да је за протеклих 50 годину Кину посетио готово 100 пута
Си и Кисинџер о односима САД и Кине - Sputnik Србија
Кисинџер је рекао да је за протеклих 50 годину Кину посетио готово 100 пута

Кисинџер је рекао да је за протеклих 50 година Кину посетио готово 100 пута и да је био сведок огромним променама које су се догодиле у тој земљи.

Он је додао да су односи САД и Кине током протеклих 50 година имали успона и падова, али да су, у суштини, увек ишли узлазном путањом.

Према речима америчког дипломате, данашњи свет се значајно променио и у складу са тим су односи САД и Кине од већег значаја.

Пекинг је домаћин Новог економског форума „Блумберг фондације“ о економији, инвестицијама, иновацијама и климатским променама, на којем Кисинџер учествује као члан америчке делегације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала