Боцан-Харченко: Неповољна ситуација за обнову дијалога Београда и Приштине

© SputnikАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко рекао је да сада није најповољнија ситуација за обнову преговора између Београда и Приштине.

„Не могу да кажем да је сада најповољнија ситуација за обнову преговора. И ово је потпуно објективна оцена и ја сам чуо понекад неке оптужбе на рачун Русије да Русија жели да спречи разговоре“, рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за РТС.

Одговарајући на питање ко је оптуживао Русију, он је рекао да је било таквих разговора и да је и из Приштине чуо изјаве да Русија не жели преговоре и нема жељу да се реши питање Косова заувек.

„Ова изјава је стигла на адресу Русије, која је увек подржавала да се реши то питање више него партнери из западних земаља“, додао је Боцан-Харченко.

„Између осталог, ми сматрамо да је ова ствар веома важна, преговарачки процес између Београда и ЕУ у Бриселу под окриљем ЕУ има такав темељ и подршку у УН. Али конкретне прилике, сада, на пример, Приштина — доста је радикална ситуација и размишљања и изјаве. Још нису формирани привремени органи власти, сада, према мом мишљењу нема преговарача, али још важније је да од стране Приштине није било ниједног помака, ниједног корака у сусрет образложеним захтевима Београда, пре свега мислим на тарифе, царине“, истакао је руски амбасадор.

Он је нагласио да су „неопходни предуслови и само преговори и без неких временских оквира“.

„С обзиром на то да је ситуација веома тешка, имам озбиљне сумње да је могуће да се за неколико месеци или за једну годину реши овај проблем и то одједном. Тешко је ово замислити“, закључио је Боцан-Харченко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала