Медији: Србија на Сретење усваја декаларацију о војној неутралности

© AP Photo / Darko VojinovicСрпска војска за Дан државности
Српска војска за Дан државности  - Sputnik Србија
Пратите нас
Лист „Политика“ пише да ће Србија донети посебну декларацију о војној неутралности, а истом темом баве се и „Новости“, које најављују да ће се то догодити на Сретење.

„Политика“ пише да ће Парламент усвојити три документа којима се потврђује неутралност, а та ће позиција први пут бити дефинисана посебним актом.

У претходна је два дана председник Србије, како наводи лист, у два наврата „печатирао“ позицију Србије као војно неутралне земље, најпре изјавом након седнице Савета за националну безбедност, а затим након конференције за новинаре коју је држао са македонским председником.

Управо је Вучић најавио да у наредна месеца очекује да се пред скупштином појави свеобухватни правно обавезујући политички акт који би значио комплетну потврду унутрашњег и спољнополитичког пута Србије, те потврду војне неутралности и даљег јачања такве позиције.

„Политика“ сазнаје да се припрема и посебан акт — декларација о војној неутралности, зато што, како се наводи, до сада позиција војне неутралности није утврђена посебним актом и само је проглашена као део једног документа донетог због статуса Косова и Метохије.

„Новости“ о овој теми пишу као о пакету аката којима ће Србија „зацементирати“ свој стратешки правац у наредном периоду, па најављују да ће 15. фебруара у Народној скупштини бити усвојене посебне декларације о политичкој независности и војној неутралности.

У том сету наћи ће се и стратегија одбране и националне безбедности, наводе „Новости“, и додају да би то требало да буде најважнија политичка последица наводне шпијунске афере, која је, како објашњавају, упркос могућим последицама, учврстила државно руководство у намери да по сваку цену одбрани независност Србије и сопствени пут без утицаја страног фактора, било да долази са Истока или са Запада.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала