Русија спрема замену за западни софтвер

© Фото : PexelsСофтвер
Софтвер - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови закон који је усвојила Државна дума Русије предвиђа забрану продаје електронике без софтвера који је прописала руска влада, али то ни на који начин неће погодити грађане Русије, који ће уместо западних имати на располагању одговарајуће руске оперативне системе.

Мерама које ступају на снагу 1. јула следеће године биће забрањена продаја одређене врсте „технички сложене робе“ без преинсталирања руског софтвера, а списак тих артикала, софтвера и његовог инсталирања утврђиваће влада.

Како за Спутњик објашњава професор Виталиј Вехов са Московског државног техничког универзитета „Бауман“, чим је западним санкцијама забрањена испорука у Русију одређене рачунарске опреме и софтвера неопходног за њено нормално функционисање, Русија је почела да тражи одговарајућу замену.

Избегнут утицај страних специјалних служби

„Захваљујући високом интелектуалном потенцијалу, Русија је креирала потребне софтверске алате који омогућавају, без утицаја на постојећи страни софтвер, надоградњу рачунарске опреме, куповину нове рачунарске опреме и њено коришћење. Ради се о нашем, руском софтверу, који полази од одговарајућих изворних оперативних система, као и о надоградњи и другом софтверу који су већ у оптицају код руских купаца“, каже Вехов.

Према речима овог експерта, надоградња и модернизација домаћег софтвера подразумева да нема потребе тражити било какве дозволе од оригиналних произвођача страног софтвера.

„Закон који је усвојен у трећем читању, а који ће највероватније подржати и председник Русије, има задатак да заштити све грађане Русије како би могли нормално да користе компјутерске инструменте, без којих је данас практично немогуће нормално радити. Осим тога, Русија је на тај начин избегла утицај страних специјалних служби које су у софтвер унапред убацивале и настављају да убацују штетне елементе, а они, без сагласности корисника, преносе личне податке и друге осетљиве информације одговарајућим службама као што су америчка Национална безбедносна агенција (НСА), ЦИА и сличне“, истиче Вехов за Спутњик.

Ниже цене

Истовремено, како напомиње, то неће донети веће промене за обичне грађане, који ће, рецимо, једино уместо оперативног система „Виндоус“ инсталирати руски оперативни систем.

„Такви системи постоје већ две године. Ја сада седим, радим за рачунаром, разговарам са вама, а више не плаћам ’Виндоус‘ оперативни систем, само имам руски оперативни систем који је много јефтинији. Већ две године радим на такозваној русифицираној верзији ’Виндоус‘ оперативног система“, наводи Вехов.

Кад је реч о „Андроид“ систему, који користи већина мобилних уређаја, по мишљењу нашег саговорника, ту постоје две опције.

„Прва је да овај закон не забрањује употребу легално увезеног и купљеног софтвера. Друга опција је да ће од доступне надоградње сваки корисник одабрати шта ће тачно преузети да би ови уређаји исправно функционисали. Напомињем да током две године употребе руског оперативног система није било пропуста у раду.“

Такође, како додаје Вехов, закон се односи пре свега на државне структуре, а не на грађане који, ако су легално купили мобилне уређаје са „Андроид“ платформом или са неким другим оперативним системима, могу да их користе и на територији Руске Федерације.

„Ово је закон који важи за владине агенције. Прво, представља осигурање информативне безбедности од обавештајних активности које се обављају путем тајно инсталираног софтвера, а друго, омогућава да те службе ипак могу да раде и даље под санкцијама, али већ на руској платформи. Забране се не односе на обичне грађане који не раде у државним структурама“, каже професор Вехов на крају разговора за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала