Трампов саветник: НАТО-у не треба сукоб с Русијом због Украјине

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNНАТО војска у Украјини
НАТО војска у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
НАТО за сада није заинтересован за пријем Украјине у своје редове, јер не жели да улази у директан сукоб с Русијом, изјавио је саветник председника САД за националну безбедност Роберт О‘Брајен.

На форуму о безбедности у канадском Халифаксу О‘Брајена су питали да ли би НАТО требало активније да штити Украјину од „руске агресије“.

„Што се тиче НАТО-а и Украјине, не мислим да је то сада на дневном реду. Русија је фактички у сукобу с Украјином. Не мислим да би за НАТО у целини било привлачно да прими Украјину и да ступи у директан сукоб с Русијом“, рекао је саветник америчког председника.

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага
Трампов саветник: НАТО-у не треба сукоб с Русијом због Украјине - Sputnik Србија
Украјински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага

Он је додао да Запад не жели сукоб с Русијом и да је НАТО и створен да не би дозволио такав сукоб.

О‘Брајен је, истовремено, потврдио да ће САД и даље бити уз Украјину у њеном супротстављању Русији. Притом, Москва наглашава да није учесник у унутрашњем сукобу у Украјини.

Украјински парламент је раније усвојио измене устава којима се учвршћује политика усмерена ка Европској унији и НАТО-у. Европски комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је изјавио да је нереално говорити о чланству Украјине у Европској унији у наредним годинама и да Кијев треба да се усредсреди на имплементацију споразума о асоцијацији с ЕУ.

Врховна рада Украјине је 2014. укинула ванблоковски статус државе, а 2016. су усвојене додатне измене које као циљ украјинске спољне политике постављају ступање у НАТО. Украјина до 2020. године треба да обезбеди потпуну компатибилност својих оружаних снага са снагама НАТО-а.

Бивши генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен је раније изјавио да је за ступање у Алијансу потребно испунити низ критеријума за чију је реализацију потребно доста времена. Експерти сматрају да Кијев неће моћи да претендује на чланство у НАТО-у наредних 20 година.

Дамаск није спреман да штити нафтна изворишта

Говорећи о присуству америчке војске у Сирији, О‘Брајен је рекао да сумња у то да су сиријске власти спремне да штите нафтна изворишта иза Еуфрата од „Исламске државе“ (ДАЕШ).

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмеричка патрола код налазишта нафте у Сирији
Трампов саветник: НАТО-у не треба сукоб с Русијом због Украјине - Sputnik Србија
Америчка патрола код налазишта нафте у Сирији

„САД су тамо зато што не желе да се та нафтна изворишта врате у руке ДАЕШ-а. Последњи пут када су сиријске власти имале контролу над тим извориштима, ДАЕШ је успео да их преотме за око 15 минута“, рекао је О‘Брајен.

Он је додао да су релативно мали приходи од нафте која се добија у тој области Сирије и да они не иду САД, него сиријским Курдима за решавање проблема избеглица и настављање борбе против ДАЕШ-а.

Око 90 одсто сиријске експлоатације нафте сконцентрисано је на источној обали Еуфрата, која је раније била основни извор прихода терориста ДАЕШ-а, а сада је углавном под контролом курдских одреда.

Командант Централне команде Армије САД Кенет Мекензи изјавио је раније да се у источном делу Сирије налази око 500 америчких војника који би ускоро требало да обнове операције против „Исламске државе“ (ДАЕШ).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала