„Човек који је купио Месец“: Филм који ће испровоцирати Америку

© Фото : Принтскрин/Кинотека"Човек који је купио месец"
Човек који је купио месец - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијера италијанског филма „Човек који је купио Месец“, најгледаније комедије у претходних пет година у тој земљи, са Лазаром Ристовским у главној улози, одржана је у Београду.

Радња филма „Човек који је купио Месец“ прати тајног агента италијанске обавештајне службе Кевина Пирелија, који је послат на острво свог порекла да пронађе сардинијског рибара који тврди да поседује Месец.

Упркос опсежној обуци, Кевина ништа не може да припреми за праву Сардинију. Поред необичне тематике, ово остварење је привукло велику пажњу српске јавности, јер једну од главних улога у филму тумачи наш глумац Лазар Ристовски.

Понос Сардиније

Ристовски је открио за Спутњик како је изгледала сарадња са италијанском продукцијом.

„Имао сам срећу да радим у филмовима ван Србије. Оно што је специфично за све нас глумце је, било где да се налазимо, ми се врло брзо разумемо, направимо добру атмосферу и добре односе. Знамо да смо упућени једни на друге. Колико моја улога зависи од њих, толико и њихова зависи од мене. У исто време смо и практични и спремни да се емотивно отворимо према партнерима“, наглашава Ристовски, додајући да грађани Сардиније врло цене себе, много више него Срби. О томе најбоље сведочи прича о њиховој традиционалној застави, коју су, на све начине, одбијали да промене када је то затражено од њих.

„Њихова застава је била бела са црвеним крстом и четири маварске главе са повезом преко очију, распоређене у четири ћошка. Када је демократска Европа тражила да се застава промени, они су се дуго томе противили. На крају су морали да пристану, па су маварске главе на застави заменили главама Европљана, а мараму су са очију подигли на чело. Све се глобализује у том смислу и све се диригује из центара моћи, тако да нису ни они могли да одоле томе“, навео је глумац за Спутњик.

© Фото : принтскрин/КинотекаНарод Сардиније има посебан однос према Месецу...
„Човек који је купио Месец“: Филм који ће испровоцирати Америку - Sputnik Србија
Народ Сардиније има посебан однос према Месецу...

Продаја парцела на Месецу

Редитељ филма Паоло Зука објаснио је како је настала идеја за овај филм. Наиме, једног дана он је прочитао у новинама чланак у којем је писало како један Американац практично продаје парцеле на Месецу. Он то и даље чини и зарадио је милионе долара на тај начин. Зуки је то, како каже, засметало, јер народ са Сардиније има посебан однос према Земљином сателиту.

Одређени предели на Сардинији неодољиво подсећају на површину Месеца и од давнина датира легенда како су се све њихове истакнуте историјске личности после смрти преселиле на Месец. Ту се, према речима редитеља, створила идеја да кроз филм метафорички прикаже конфликт који постоји између једне мале културе са Сардиније и представника велике власти и ароганције, која је у филму приказана у виду Америке.

Анти-амерички пројекат

Редитељ је открио какве реакције очекује од најављене пројекције филма у Њујорку и стрепи ли како ће Американци прихватити овај, по свему судећи, анти-амерички пројекат.

„Верујем да сама чињеница што једна особа оде у биоскоп да би погледала неки независан европски филм, не мора аутоматски да значи да ће се она увредити његовим садржајем и да би, на пример, узела неки митраљез и све нас побила да се ми тамо налазимо у том тренутку. Е, али вероватно када би неко ко је гласао за Доналда Трампа, рецимо, из Тексаса видео овај филм — тај би покушао ко зна шта да нам уради“, кроз осмех истиче Зука за Спутњик. Редитељ констатује да је конфликт између Истока и Запада веома сложен, нејасан и несхватљив и да више нико не разуме ко се против кога бори, ко је на чијој страни.

„Потичем из једне генерације која је била против Американаца. Рођен сам у време када је још постојао Берлински зид и када сам био млад све је то било много једноставније и знало се ко су за нас они лоши момци — ко је против кога. Некако је сада много теже растумачити ту геополитичку ситуацију“, закључио је италијански редитељ.

© Фото : принтскрин/КинотекаЧувеног глумца Лазара Ристовског редитељ је ангажовао због специфичне харизме...
„Човек који је купио Месец“: Филм који ће испровоцирати Америку - Sputnik Србија
Чувеног глумца Лазара Ристовског редитељ је ангажовао због специфичне харизме...

Зука је истакао да је у контакт са Ристовским ступио преко једног албанског продуцента, а на питање значи ли то да Албанци признају да је наш Лаза бољи од свих њихових глумаца, редитељ одговара:

„Jа сам албанском колеги рекао да тражим неког ко је као Лаза Ристовски. Он је мени одмах одговорио да га познаје, позвао га је и ступили смо у контакт. Тако да даље нисмо ни тражили. Али мислим да не постоји бољи глумац од њега — да у целој Европи нема тако харизматичног глумца као што је Лаза Ристовски“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала