У Египту откривене мумифициране животиње старе 2.700 година /фото/

© AP Photo / Nariman El-MoftyМумифициране мачке у гробници на древној некрополи у близини познатих египатских пирамида у Сакари
Мумифициране мачке у гробници на древној некрополи у близини познатих египатских пирамида у Сакари - Sputnik Србија
Пратите нас
Група египатских археолога пронашла је у некрополи Сакара, јужно од Каира, неколико мумифицираних животиња старих око 2.700 година, изјавио је државни министар за антику Халед Анани.

Mумије су сакривене у 25 дрвених кутија украшених хијероглифским текстовима унутар малог спремишта на гробљу за животиње у Сакари. Пронађено је 75 статуа мачака, које представљају древну египатску богињу Баст, мала дрвена статуа богиње Нефтиде, 57 бронзаних статуа древног бога Озириса и статуа сокола, симбол бога Хоруса. Међу мумифицираним животињама су и два лава.

​„На основу првих анализа, можемо рећи да су младунци лавова стари између шест и осам месеци“, рекао је министар. Археолози су такође пронашли мумије мачака, мунгоса, крокодила, телади, јастребова.

​Мухамед Јусеф, који је био задужен за ископавање, рекао је за Спутњик да налаз датира из времена 26. династије, која је владала пре 2.700 година. Додао је да је Сакара, велико древно гробље, за древне Египћане била средиште поштовања светих животиња.

„То није само ново откриће, они су нашли читав музеј“, рекао је он новинарима приликом извештавања о открићу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала