Преокрет у Бриселу: Берлин и Париз спремили заједнички план за будућност Европе

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Након француског предлога о реформи политике проширења, пред земљама-чланицама ЕУ нашао се још један документ, овога пута о преиспитивању функционисања целе ЕУ.

Нацрт двогодишње „Конференције о будућности Европе“ заједнички су саставили Париз и Берлин, а циљ је јачање јединства и суверенитета ЕУ, наводи „Политико“.

У питању је заједничка иницијативе Француске и Немачке о функционисању ЕУ и могућим неопходним променама које би могле да укључују чак и измену Устава ЕУ.

Конференција би, као се наводи у документу, требало да размотри сва питања која би „усмерила будућност Европе у правцу већег јединства и суверенитета“, као што су улога ЕУ у свету, безбедност, суседство, дигитализација, модел социјалне тржишне економије, климатске промене, миграције, борба против неједнакости, владавина права и европске вредности.

Иницијатива се, према документу у који је имао увид бриселски портал „Политико“, састоји од две фазе.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас - Sputnik Србија
Немачка одговорила Француској: „НАТО је жив!“

Прва фаза би се фокусирала на демократско функционисање ЕУ, односно, на питање методологије избора за кључне ЕУ позиције како би се превазишао јаз који је након овогодишњих европских избора постојао међу ЕУ институцијама, при чему се Европски парламент залагао за такозвани „принцип водећих кандидата“ и жестоко супротставио ЕУ лидерима који су на водеће функције бриселских институција, првенствено Европске комисије, након политичких преговора и „трговине“, поставили личности које нису учествовале у трци за европске изборе.

Немачко-француски предлог зато иде у правцу разматрања система водећих кандидата, али и транснационалних листа, за шта се од почетка залагао француски председник Макрон.

Друга фаза немачко-француске иницијативе за фокус имала би преиспитивања „приоритета у политици“, а требало би да буде окончана у наредне две године.

Документ представљен на две стране не садржи много детаља, али позива на „Конференцију о будућности Европе“ која има „велике амбиције“, коју би водио „виши ЕУ званичник“ уз учешће експерата, Европског парламента, Европске комисије и Савета.

„Политико“ оцењује да овај заједнички документ Париза и Берлина представља начин да се превазиђу постојеће тензије и мимоилажења у ставовима Француске и Немачке.

Очекује се да ће лидери ЕУ на самиту у децембру размотрити ову иницијативу.

Остаје да се види и да ли ће и на који начин земље-кандидати за чланство у ЕУ бити у могућности да учествују у разговорима о будућности ЕУ.

Хрватска, која од следеће године преузима председавање ЕУ, већ је поручила да „Конференција о будућности ЕУ“ није форум за учешће земаља које нису чланице ЕУ и да би се са њима о питању заједничке будућности могло разговарати у другим форматима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала