Изгласана нова Европска комисија

© REUTERS / VINCENT KESSLERУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија
Пратите нас
Европски парламент подржао је са 461 гласом „за“, 157 гласова „против“ и 89 „уздржаних“ нови сазив Европске комисије.

Европска комисија, на челу са председницом Урсулом фон дер Лајен, започеће свој петогодишњи мандат 1. децембра.

Крај мандата новог сазива Европске комисије предвиђен је за 31. октобар 2024. године.

Европски парламентарци су на пленарном заседању у Стразбуру гласали за давање мандата целом новом сазиву Европске комисије, укључујући и председницу Урсулу фон дер Лајен, шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела и 25 номинованих комесара.

Тим Урсуле фон дер Лајен подржале су највеће политичке групе у Европском парламенту — Европска народна партија, социјалдемократе и либерали, док је група Зелених остала уздржана.

Претходно је председница представила Европском парламенту свој тим комесара, као и програм за наредних пет година рада Комисије.

Као први од фокуса нове Комисије Урсула фон дер Лајен је навела проширење ЕУ на Западни Балкан.

Џиновска нога - Sputnik Србија
„Ако се Балкан затресе, трешће се и Европа“

Она је, представљајући програм нове Европске комисије, поручила да врата ЕУ за Западни Балкан „остају отворена“.

„Морамо показати нашим пријатељима на Западном Балкану да делимо исти континет, исту историју, исту културу и делићемо исту судбину. Наша врата остају отворена", поручила је Урсула фон дер Лајен.

Додала је да је задовољна што ће искусне дипломате, као што су нови шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел и комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи, промовисати и штитити ЕУ интересе и подржати партнере ЕУ.

Изабрани чланови нове Европске комисије прошли су процедуру испитивања личних и професионалних способности неопходних за преузимање водећих улога у различитим областима ЕУ политике, као и проверу евентуалног постојања конфликта интереса.

У тиму Урсуле фон дер Лајен налазе се представници 27 држава-чланица.

Велика Британија и поред законских обавеза и посебног договора у оквиру преговора о „брегзиту“ није именовала свог кандидата за европског комесара.

Новоизабрана председница Европске комисије захвалила је председнику који одлази Жану Клоду Јункеру на доприносу и јачању ЕУ и позвала на „нови почетак Европе“.

„Ми смо спремни, још важније, Европа је спремна. Хајде да почнемо да радимо“, закључила је Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен каже да је нова Европска комисија „геополитичка“ и да је родно балансирана са само једним мушким комесаром више у односу на жене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала