Јужна Кореја испалила хице упозорења према броду Северне Кореје

© AFP 2023 / Choo Youn-KongЈужнокорејски официр поред заставе своје земље
Јужнокорејски официр поред заставе своје земље - Sputnik Србија
Пратите нас
Војска Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења према севернокорејском трговачком броду пошто је прешао спорну западну морску границу, изјавили су званичници Сеула, што је други такав инцидент у два месеца.

Јужнокорејски Генералштаб је навео у саопштењу да верује да је севернокорејски брод прешао морску границу због лошег времена и проблема са мотором, пренео је АП.

Ово је други пут да је Јужна Кореја испалила упозоравајуће хице у то подручје откад је актуелна влада те земље преузела дужност 2017. године.

Први инцидент догодио се у септембру, навела је војска Јужне Кореје.

Односи између двеју Кореја су затегнути усред застоја америчке дипломатије усмерених на окончање севернокорејске нуклеарне кризе, навела је агенција.

Севернокорејска војска је извела у понедељак артиљеријске вежбе близу спорне морске границе са Јужном Корејом по налогу лидера Ким Џонг Уна.

Према писању севернокорејске агенције КЦНА, артиљеријска вежба је изведена приликом Кимове посете јединици на острву Шнгрин, на западној обали.

Како се наводи, то је била прва посета Кима некој војној јединици од када је започео разговоре о денуклеаризацији са САД прошле године.

Острво на коме су вежбе изведене налази се северно од морске границе двеју Кореја, а познато је по томе што се на њему одиграло неколико сукоба у којима је страдало десетине војника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала