Лавров: Искуство Србије у ОДКБ може се проширити на друге земље

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Искуство учешћа Србије као земље-посматрача у Парламентарној скупштини Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ) може се проширити и на друге земље, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након разговора са киргистанским колегом Чингизом Ајдарбековом.
„Већ неколико година постоје примери сарадње на великом броју одвојених догађаја (у оквиру ОДКБ-а). Наше српске колеге, на пример, учествују као посматрачи у Парламентарној скупштини ОДКБ-а. Они такође могу бити укључени уколико покажу заинтересованост за учешће или као учесници или као посматрачи у одређеним вежбама које одржава ОДКБ, а посебно у области противтероризма. А ово искуство може се проширити и на друге земље“, објаснио је Лавров.

Руски министар је подсетио да је прошле године одлучено да се уведе статус посматрача ОДКБ и партнера ОДКБ.

„Правни нормативни документи су спремни, тамо су наведена права и посматрача и партнера. Сада радимо на питањима која се тичу могуће пријаве за тај статус од стране трећих земаља“, саопштио је Лавров.

Министар Александар Вулин на састанку са представницима ОДКБ - Sputnik Србија
ОДКБ поштује став Србије о војној неутралности

Према његовим речима, будућност ОДКБ-а је веома одржива.

„Између осталог и зато што се повећавају претње, а заједничко смањивање претњи је ефикасније“, истакао је он.

Чланице Организације Договора о колективној безбедности су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан. У главном граду Киргистана 28. новембра ће се одржати самит ОДКБ-а.

Ове године председавајући организације је Киргистан, а 2020. године ће ту улогу преузети Русија. Србија је земља-посматрач у овој организацији од 2013. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала