Роботи-убице су једна од највећих претњи човечанству, мора им се стати на пут

© Фото : ПиксабејРобот-убица
Робот-убица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Десетине земаља поново позивају да се преговара о споразуму о опстанку „смислене људске контроле над употребом силе“, укључујући 30 држава које желе да се забрани роботизовано оружје, познато и као смртоносни аутономни систем оружја.

Директорка „Хјуман рајтс воча“ (ХРВ) за правна питања Мари Варехам сматра да је употреба аутономног наоружања „једна од највећих претњи човечанству“, а осудила је водеће земље јер нису предузеле одговарајуће мере за решавање проблема. Она је упозорила да ће роботи-убице моћи да „истребе делове људске популације, и то неприхватљивим нападима“.

Износећи ризике које на бојном пољу са собом носи вештачка интелигенција, директорка ХРВ одељења за наоружање написала је у отвореном писму:

„Главне војне силе се утркују која ће да пригрли оружје које бира циљеве и пуца по њима без смислене људске контроле. То шири спектар неморалних, неупадљивих и углавном неконтролисаних оружаних система — робота-убица. Такође покреће страх од повећања оружја и трка које воде до глобалне и регионалне нестабилности.

Активирање аларма

Вархемова је нагласила да су многе земље почеле да пале црвене лампице поводом ових система оружја, пошто је средином новембра генерални секретар УН Антонио Гутереш на годишњем састанку Конвенције о конвенционалном оружју позвао на нови међународни уговор о забрани робота-убица, наводећи да су „машине које имају моћ и дискрецију да убију без људске интервенције политички неприхватљиве и морално презриве“.

Група „Кампања за заустављање робота-убица“ позвала је на глобални уговор којим се забрањује употреба потпуно аутономног оружја.

Мари Варехам жали због чињенице да на састанку ХРВ-а у Женеви није било напретка у покретању преговора о забрани или ограничавању потпуно аутономног оружја. Уместо тога, државе су се сложиле да следеће две године развијају „нормативни и оперативни оквир“ за решавање проблема које постављају такви оружани системи.

„Овај нејасни циљ далеко је мањи од онога што је потребно. Једини добар одговор је покретање преговора за забрану робота-убица“, инсистира Вархемова.

Према њеним речима, јавност све више стоји иза такве забране.

Скоро три од четири особе које су одговориле на нову анкету у десет европских земаља желе да њихове владе раде на међународном уговору о забрани смртоносног аутономног система наоружања, објавио је „Хуман рајтс воч“ раније у новембру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала