Шведски суд стао на страну Украјине против „Гаспрома“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Гаспром" на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија
Пратите нас
Апелациони суд Шведске одбацио је жалбу „Гаспрома“ коју је руска компанија уложила на одлуку Стокхолмског суда у спору са украјинским „Нафтогасом“ о испорукама гаса у Украјину, наводи се у саопштењу суда.

„Апелациони суд је данас саопштио одлуку поводом жалбе у арбитражном спору између руске и украјинске компаније. Апелациони суд је одбио захтев руске компаније. Очекује се да ће одлуке за још два случаја између те две стране бити донесене 2020. године“, наводи се у саопштењу.

„У арбитражном поступку који се односи на споразум о испорукама гаса, било је, између осталог, захтева за плаћање и поништавање или замену одређених уговорних одредби. Апелациони суд није донео одлуку у корист „Гаспрома“ по тим питањима. Током поступка у Апелационом суду ’Гаспром‘ је инсистирао да се укину две тачке у посебној одлуци“, наводи се у објашњењу суда.

Руска компаније је тврдила да је Арбитражни суд начинио бројне грешке, на основу којих је одлука требало да се поништи. „Нафтогас“ је инсистирао да се захтеви „Гаспрома“ одбију, јер Арбитражни суд није начинио никакве грешке.

„Према данашњој одлуци, захтев ’Гаспрома‘ се одбија. Сходно томе, арбитражна пресуда није поништена. Приликом разматрања случаја, Апелациони суд није открио грешке Арбитражног суда током арбитражног поступка“, наводи се у изјави.

Истакнуто је да није могуће уложити жалбу на одлуку Апелационог суда.

Полагање цеви током изградње гасовода Северни ток 2 у Лубмину - Sputnik Србија
Америчка гасна офанзива против три руска гасовода

Судски поступци „Гаспрома“ и „Нафтогаса“ због уговора за транзит и испоруку гаса у Украјину трају од 2014. године. У фебруару 2018. године Стокхолмски суд је наложио руској компанији да исплати украјинској страни око 2,56 милијарди долара за компензацију зато што није испоручила договорене количине гаса за транзит преко Украјине.

У лето 2018. године „Нафтогас“ је започео процес принудног повраћаја тог износа преко заплене актива руског холдинга у Швајцарској, Великој Британији и Холандији.

Шведски Апелациони суд је обустављао извршење решења Стокхолмске арбитраже, али је касније та мера поништена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала