Удари дроновима: Прети ли напад САД на Мексико после покоља америчке породице?

© AP Photo / Christian ChavezМкеисчки специјалци на граници са САД
Мкеисчки специјалци на граници са САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће мексичке нарко-картеле прогласити терористичким организацијама, а због њихове улоге у трговини наркотицима и људима Трамп није искључио ни војну акцију. Председник САД није искључио могућност напада из дронова, а као повод за целу причу послужило је брутално убиство америчке породице у Мексику.

Упитан да ли проглашавање за терористе значи да ће „почети да их гађа из дронова“, Трамп је рекао да не жели да прецизира шта ће тачно предузети.

„Не желим да кажем шта ћу учинити, али мере ће бити утврђене. На томе радим последњих 90 дана“, рекао је Трамп.

​Он је нагласио да САД годишње губе 100.000 људи због онога што се догађа у Мексику.

„Они имају неограничен извор прихода, јер је то новац од дроге и трговине људима“, каже Трамп.

Огорчен због најаве могуће војне интервенције, мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је новинарима да Мексико то никада неће прихватити.

© REUTERSМексички нарко картели
Удари дроновима: Прети ли напад САД на Мексико после покоља америчке породице? - Sputnik Србија
Мексички нарко картели

У међувремену, мексичко Министарство спољних послова издало је саопштење у коме је навело да ће ускоро затражити састанак на високом нивоу са званичницима америчког Стејт департмента, како би се позабавили законском регулативом, као и протоком оружја и новца за организовани криминал.

Трамп жели картеле да збрише с лица Земље

Трампова реторика о трговцима наркотицима пооштрена је након што је на северу Мексика убијена деветочлана америчка породица.

После масакра из заседе Трамп је изјавио: „Време је да Мексико, уз помоћ Сједињених Држава, објави рат нарко-картелима и да их збрише са лица Земље.“

​Иако су годинама били ангажовани у војном сукобу с картелима у неким областима земље, мексички званичници су се залагали за мирнији приступ и преговоре. У октобру је влада била приморана да пусти сина вође картела Хоакина Гузмана (Ел Чапа) и инсистирала је да је то прави потез, тврдећи да су претходне стратегије само „погоршале ситуацију“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала