Више од милион објеката у Србији не би издржало потрес јачине од шест степени

© AP Photo / Hektor PustinaЗемљотрес
Земљотрес - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Више од милион објеката у Србији не би издржало земљотрес јачине од шест степени по Рихтеровој скали, упозоравају стручњаци.

Једна од најважнијих мера заштите од земљотреса јесте градња објеката који су сеизмички заштићени, као и јачање институција које ће успети да снизе ризике и последице земљотреса.

Међутим, у Грађевинској комори Србије истичу да код нас има бар милион објеката који су грађени „на дивље“ или су доста стари и дотрајали, па нису заштићени од потенцијалних потреса.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије наводи да је велики број објеката код нас грађен са материјалима сумњивог квалитета.

„Ми смо након земљотреса у Скопљу 1963. године почели да градимо зграде које могу да издрже јачину земљотреса од седам Рихтера, тако да имамо доста безбедне објекте. И ова новија насеља у Војводе Степе, затим Београд на води — то су све безбедни објекти. Наш проблем је нелегална и стара градња и ту у Србији имамо око милион објеката који нису сеизмолошки заштићени, јер нису грађени по одговарајућим стандардима, а материјали за градњу су врло често набављени на црно. Те зграде и куће би могле да страдају ако би дошло до земљотреса од шест и више Рихтера. Такође, биле би угрожене и околне грађевине, јер би ове небезбедне на њих могле да се обруше“, објашњава Родић за „Информер“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала