Заједничке поморске вежбе Русије, Кине и Јужноафричке Републике

© Зоран ШапоњићБродови руске Црноморске флоте
Бродови руске Црноморске флоте - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У водама око Јужноафричке Републике недавно су одржане прве заједничке поморске вежбе те земље са припадницима војно-поморских снага Русије и Кине.

Проналажење и спасавање бродова које су отели пирати и обезбеђивање међународних морских путева, само су неки од задатака којима су се бавили учесници вежбе. Русија и Кина већ дуго одржавају заједничке војне вежбе у различитим водама, укључујући и Средоземно море, али, први пут у јужноафричким водама и уз учешће Јужноафричке Републике. Татјана Дејч са Афричког института Руске академије наука објаснила је разлоге због којих је Јужноафричка Република заинтересована за спровођење заједничких вежби са Русијом и Кином.

„Нови председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса не жели да развија добре односе само са једном земљом, већ да извуче најбоље и из сарадње са Русијом и Кином. Та сарадња, посебно са Кином, развија се прилично активно. Кина развија озбиљну војну сарадњу са 22 афричке земље и истовремено учествује у различитим мировним операцијама. У Африци је тренутно у току седам мировних операција. Кина отворено говори о томе да јој је неопходно да обучи своје мировне трупе како би биле спремне да одговоре на нападе, заштите себе, интересе Кине и локалног становништва. Јужноафричка Република активно учествује у очувању мира и из тих разлога њој су неопходне вежбе како на копну, тако и на мору. Осим тога, као и било која афричка земља, она очекује поуздану заштиту. Русија и Кина су увек помагале Африци када је то било потребно. Чињеница да је постигнут договор о заједничким вежбама значајно учвршћује потенцијал за сарадњу“, каже Дејчова.

Стратешки значај Африке за Кину и Русију

Заједничке вежбе Русије и Кине са Јужноафричком Републиком показују стратешки значај који јужна Африка има за ове две силе. Овакво мишљење је у разговору за Спутњик истакла Ђанг Си, експерт Центра за Русију, источну Европу и централну Азију Кинеске академије друштвених наука.

„Кина, Русија и Јужноафричка Република су чланице БРИКС-а. У том формату оне сарађују у областима политике и економије. Сада ове три земље ојачавају своју сарадњу и у сфери одбране. Ове вежбе указују на пажњу коју две велике силе поклањају јужној Африци. Пажња није повезана са војном конфронтацијом у овом региону, већ са жељом за унапређење сарадње са афричким земљама. Имамо овде пример сарадње у сфери колективне безбедности уз учешће три земље са економијама у развоју. Ово је нови тренд сарадње на међународној арени и изградњи безбедносних механизама.“

Бизнису потребна подршка силе

Константин Сивков, војни аналитичар и заменик председника Руске академије ракетних и артиљеријских наука, истакао је у интервјуу за Спутњик да Кина истицањем своје заставе крај обала јужне Африке решава своје геостратешке задатке.

„Кина је заинтересована за војно-поморско присуство у том региону, као и за повећање свог утицаја и ширење бизниса. Бизнис је непоуздан без подршке силе, јер може бити угрожен. Таквих примера има много. Либија је само један од њих. Кина не жели да изгуби своје економске позиције на југу Африке. Јужноафричка Република је заправо један од главних извора дијаманата у свету. Поред тога, Пекинг гради морски ’Пут свиле‘ из Кине у Европу. Данас је један од главних путева и једини изводљив онај који води преко Тихог океана, Индијског океана и Средоземног мора, али овај пут пролази кроз Суецки канал, Персијски залив, Црвено море. У случају геополитичких тензија, ови путеви у сваком тренутку могу бити затворени. Због тога је за Кину важно да њени бродови имају могућност проласка и поуздане комуникације приликом обилажења Африке, поред Јужноафричке Републике. Кина активно учествује у развоју афричког континента, а Јужноафричка Република, са геополитичке тачке гледишта, представља најважније подручје које омогућава контролу над целом Африком, тако да је присуство Кине овде веома важно.“

Кинеска ракетна фрегата „Вејфан“ и руска ракетна крстарица „Маршал Устинов“ учествовале су у овим војним вежбама. „Вејфан“ је учествовао у операцијама против пиратерије у Аденском заливу и Сомалији. Осим тога, крстарица је учествовала и у евакуацији кинеских и страних држављана из Јемена у марту 2015. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала