Асад: Можете ли замислити да наше трупе уђу без позива у Француску?

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Сирије Башар Асад током састанка са председником Русије Владимиром Путином
Председник Сирије Башар Асад током састанка са председником Русије Владимиром Путином - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сирије Башар Асад изјавио је да се присуство француских трупа на сиријској територији без дозволе легитимне Владе сматра окупацијом.

Сиријски председник је навео да „све док траје окупација — она представља облик тероризма“. Према Асадовим речима, земље широм света треба да се воде међународним правом, а не „намерама“.

„Да ли заиста мислите да бисмо могли да пошаљемо сиријске снаге да се боре против тероризма у Француској, а да их није позвала француска Влада? Међународни закон регулише понашање држава на свету, а не њихове намере“, нагласио је Асад.

„Када француске снаге долазе у Сирију без позива легитимне Владе — то је окупација. Нема велике разлике између подржавања тероризма и слања војних снага да окупирају земље“, рекао је Асад у интервјуу за „Парис меч“.

„Није довољно имати жељу да се борите против тероризма — морају се поштовати међународна правила“, истакао је председник Сирије.

Председник Сирије Башар Асад - Sputnik Србија
Асад ексклузивно за РТ: Рат у Сирији — минијатурни модел трећег светског рата

Асад је навео да се став о Сирији последњих неколико година у Француској, када се мењало руководство земље, променио у облику, али не и у суштини. Он је напоменуо да Француска мора „престати да подржава све што може довести до још већег крвопролића, убистава и повећаних страдања у Сирији“.

На питање да ли је разматрао да напусти земљу, Асад је изјавио да није, али да је спреман да то учини, уколико се за то буде изјаснила већина Сиријаца.

Он је нагласио да сиријски народ није предложио такву могућност, па је зато остао у земљи.

Осим тога, председник Сирије је потврдио да су се припадници терористичке групе „Нусра фронт“ 2013. године налазили на само неколико километара од његове резиденције у Дамаску.

„Дамаск је практично био опкољен неколико година, понекад у потпуности, а понекад делимично; гранате су падале на нас сваки дан. То је за мене још један разлог да останем и штитим своју земљу, а не да бежим“, прецизирао је он.

Грађански сукоб у Сирији траје од 2011. године. Крајем 2017. године објављена је победа над терористичком групом ДАЕШ у Сирији и Ираку. У појединим регионима земље наставља се чишћење терориста. Тренутно је у првом плану политичко решавање ситуације, обнова Сирије и повратак избеглица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала