Десет најјачих земљотреса на планети /фото/

© Фото : Adli Wahid/UnsplashПоследице земљотреса
Последице земљотреса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вулкани песка, сударање кућа, нестајање путева... Земљотреси су једна од најразорнијих сила на планети. Човек против ове природне катастрофе не може да предузме ништа.

Најмање 29 особа изгубило је животе након земљотреса магнитуде 6,4 степена скале који је погодио Албанију 27. новембра. Амерички геолошки институт објавио је да је Албанија близу линије тектонске плоче која пролази испод Италије, чинећи регион подложан осцилацијама.

Албанију је у септембру ове године погодило више земљотреса.

Портал „Лајв сајенс“ саставио је листу од десет најјачих земљотреса од када се врши мерење.

  • 10. Асам, Тибет, 1950. година — магнитуде 8,6

© WikipediaПоследице земљотреса на Тибету 1950
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Последице земљотреса на Тибету 1950

У овом потресу са епицентром на Тибету страдало је око 4.800 људи широм источног Тибета и Асама у Индији. Пуцања тла, клизишта и вулкани песка погодили су подручје. Земљотрес је узроковао велика клизишта која су блокирала реке. Када су оне коначно продрле кроз пукотине, таласи су поплавили неколико села и убили стотине људи.

То је био најјачи судар континенталних плоча на планети, када се индијска плоча забила у Евроазијску и заронила испод ње.

Земљотрес је запамћен и по буци коју је направио и која се ширила целим регионом.

  • 9. Северна Суматра, Индонезија, 2005. година — магнитуде 8,6

© AP Photo / DITA ALANGKARAЉуди скупљају потрепштине након цунамија узрокованог земљотресом у Северној Суматри
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Људи скупљају потрепштине након цунамија узрокованог земљотресом у Северној Суматри

Више од 1.000 људи је страдало, а стотине је повређено, и то углавном у Нијасу, у северној Суматри у Индонезији. Земљотрес се догодио само неколико месеци након што је још већи потрес уништио регион (види под бр. 3).

Земљотрес је почео испод Индијског океана, где је Индо-аустралијска плоча доспела испод Евроазијске плоче у рову Сунда, слично као у земљотресу 2004. године.

  • 8. Рат Ајленд, Аљаска, 1965. година — магнитуде 8,7

Аљаска је била држава само седам година када је овај огромни земљотрес изазвао цунами са таласима вишим од 30 метара. Насупрот својој јачини, земљотрес је начинио малу штету због удаљеног епицентра на врху Алеутских острва.

Цунами је регистрован и на Хавајима, а проширио се и по Јапану.

Потрес је био резултат зарањања Пацифичке плоче испод Северноамеричке плоче на аљаско-алеутском мегатрусту, што је место многих мегатрусних земљотреса.

Земљотрес је уништио дрвене објекте и одвојио асфалтну писту.

  • 7. Обала Еквадора, 1906. година — магнитуде 8,8

Катастрофални земљотрес јачине 8,8 степени по Рихтеровој скали погодио је 1906. године обалу Еквадора и Колумбије и створио снажан цунами у којем је погинуло 500 до 1.500 људи. Цунами се ширио дуж обале Централне Америке, па се протезао и до Сан Франциска и Јапана.

Земљотрес се догодио уз границу Наска плоче и Јужноамеричке плоче. Десио се пре више од 100 година, па су извештаји упитни, али сведоци су тада пријавили велики налет воде у заливу Хонолулу. Сва пловила и бродови у заливу су се преврнула, а онда је изненадна поплава продрла у унутрашњост.

  • 6. Приобаље Мауле, Чиле, 2010. година — магнитуде 8,8

CC BY 2.0 / Wikipedia/Claudio Núñez / Земљотрес у Чилеу имао је катастрофалне последице по инфраструктуру
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Земљотрес у Чилеу имао је катастрофалне последице по инфраструктуру

Најмање 500 људи је погинуло, а 800.000 је расељено у земљотресу и цунамију који су погодили централни Чиле 2005. године. Више од 1,8 милиона људи је погођено, а укупни економски губитак процењен је на 30 милијарди долара.

Земљотрес се догодио дуж границе између Наска и Јужноамеричке тектонске плоче.

Збио се месец дана након катастрофалног потреса магнитуде 7,0 на Хаитију, у којем је погинуло више од 200.000 људи.

  • 5. Полуострво Камчатка, Русија, 1952. година — магнитуде 9,0

Први забележени земљотрес јачине 9,0 погодио је источну обалу Камчатке 1952. године. Створио је цунами од 13 метара, који је погодио Кресент Сити у Калифорнији.

Није било жртава, али на Хавајима је имовинска штета процењена на око милион долара. Таласи су бацали чамце на плажу, куће су се сударале, уништили су докове, прекрили плаже и померали путеве.

Камчатка има трусну прошлост и много активних вулкана. Године 1925. погодио ју је такође земљотрес магнитуде 8,5.

  • 4. Тохоку и источна обала Хоншуа, Јапан, 2011. година — магнитуде 9,0

© Wikipedia / Lance Cpl. Ethan JohnsonФотографија јапанског Минатоа, који је био опустошен у земљотресу и цунамију који је уследио
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Фотографија јапанског Минатоа, који је био опустошен у земљотресу и цунамију који је уследио

Једанаестог марта 2011. земљотрес јачине 9,0 изазвао је цунами који је усмртио око 29.000 људи и оштетио неке нуклеарне реакторе. Овај земљотрес је највећи забележен у Јапану. Накнадни потреси наставили су се на острву Хоншу.

Епицентар је био 370 километара од главног града Токија, на дубини од око 24 километра у Тихом океану. Потрес је изазвао штету и у Токију, а осетили су га и становници Кореје. Издато је упозорење за цунами, који је прекрио улице града Сендаја, потопивши и аеродром. Таласи су стигли до обала Хаваја, Новог Зеланда, Русије, Филипина и Палауа.

  • 3. Западна обала Северне Суматре, 2004. година — магнитуде 9.1

© AP Photo / DITRA ALANGKARAПоследице земљотреса на Северној Суматри
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Последице земљотреса на Северној Суматри

Укупно је 227.898 људи погинуло или нестало — претпоставља се да су мртви — а око 1,7 милиона људи је расељено у земљотресу и каснијем цунамију у 14 земаља југоисточне Азије и источне Африке.

Тај цунами је изазвао више жртава него било који други у историји, мада неке процене говоре да је број смртних случајева услед земљотреса на Хаитију 2010. године био већи. Цунами је на мерачима плиме у Индијском, Тихом и Атлантском океану забележен готово у целом свету.

Овај земљотрес догодио се дан након Божића дуж сучеља тектонских плоча Индије и Бурме (огромне покретне плоче Земљине коре) и узрокован је ослобађањем притиска када је плоча Индије уронила испод плоче у Бурми.

  • 2. Залив принц Вилијам, Аљаска, 1964. година — магнитуде 9.2

© Wikipedia / U.S. ArmyЗемљотрес на Аљасци 1964 погодио је и град Енкориџ
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Земљотрес на Аљасци 1964 погодио је и град Енкориџ

Овај велики земљотрес и цунами који је уследио одузели су 128 живота и проузроковали губитак имовине од око 311 милиона долара. Штета од земљотреса била је велика у многим градовима, укључујући и Енкориџ, који је био на око 120 километара северозападно од епицентра. Земљотрес се десио дуж сеизмички активне грешке између северноамеричких и пацифичких плоча. Потрес је трајао око три минута.

Клизишта у Енкориџу узроковала су велика оштећења. У пословном делу града у центру појавила су се огромна клизишта, а водовод и плин, канализација, телефон и електрични системи су били у квару у целој области.

  • 1. Чиле, 1960. година — магнитуде 9,5

© WikipediaШтета од земљотреса види се на кућама од дрвета у Валдивији, Чиле, 1960.
Десет најјачих земљотреса на планети /фото/ - Sputnik Србија
Штета од земљотреса види се на кућама од дрвета у Валдивији, Чиле, 1960.

Отприлике 1.655 људи је страдало током највећег земљотреса икада забележеног. Хиљаде их је повређено, а милиони су остали без кућа. Јужни Чиле претрпео је штету од 550 милиона долара.

Земљотрес је покренуо цунами у којем је погинула 61 особа на Хавајима, 138 у Јапану и 32 на Филипинима.

Десио се тамо где је Наска плоча заронила испод Јужноамеричке плоче, на граници Перу-Чиле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала