Париз и Берлин одбили Путинов предлог о ракетама

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Париз и Берлин нису прихватили предлог Русије о стављању мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи, саопштили су званичници те две земље.

„Нисмо прихватили мораторијум који је предложила Русија, али смо га прихватили као основу за разговоре“, изјавио је председник Француске Емануел Макрон током конференције са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Јелисејској палати.

Он сматра да у преговорима о новом споразуму о ракетама средњег и кратког домета треба да учествују представници европских држава.

Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Вашингтон: Русија нарушила Споразум о ракетама због претњи око својих граница
Француски председник је позвао да се покрене транспарентни дијалог и нагласио да је „Русија географски део Европе“. По његовом мишљењу, „стварање нове архитектуре безбедности захтева и нове односе са Русијом“.

Нешто касније је прес-служба немачке владе саопштила Спутњику да ни Берлин није прихватио предлог Русије о мораторијуму на распоређивање ракета у Европи. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је председник Француске Емануел Макрон одговорио на предлог руског лидера Владимира Путина о мораторијуму.

"Макрон је заиста одговорио на Путинову поруку. Одговор, наравно, није детаљан. Али се бар наводи да разуме забринутост Русије  и да је спреман за дијалог по том питању", рекао је Песков новинарима.

Песков није искључио састанак Путина и Макрона наредне недеље, за време састанка „Нормандијске четворке“ у Паризу. Једна од тема разговора могла би бити и горенаведени споразум.

Раније је руски лидер Владимир Путин послао предлог шефовима великих сила да се уведе мораторијум на размештање ракета средњег и кратког домета у Европи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала