Српска земља у темељима храма Оружаних снага Русије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња храма Оружаних снага Русије
Изградња храма Оружаних снага Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Грумен српске земље са гробља Ослободиоцима Београда, који је јуче послат у Русију у оквиру акције „Пут сећања“, биће постављен у темељима главног храма Оружаних снага Руске Федерације, који ће бити изграђен у част 75. годишњице победе у Другом светском рату.

Акција „Пут сећања“ покренута је 20. новембра, а идеја је да се широм Европе прикупи 15.000 узорака земље где су сахрањени совјетски војници који су живот изгубили у борби против фашизма.

У Русију је, поред Србије, већ послата земља са више локација у Европи — из Пољске, са гробља совјетских војника у Пултуску, недалеко од Варшаве, затим из Беча, са Централног гробља, где су сахрањени војници који су учествовали у ослобођењу аустријске престонице од нациста 1945. године, као и из француског Лез Анделија, где је сахрањен легендарни пилот и херој Совјетског Савеза Марсел Лефевр.

Проект Главного храма Вооруженных Сил России - Sputnik Србија
Ексклузивно: Како ће изгледати главни храм руске војске (фото)

Према речима Сергеја Глушченка, програмског директора „Бесмртног пука“, постављање земље у темеље храма има велики симболички значај, будући да је у питању земља где су сахрањени сви они војници који се након окончања Другог светског рата нису се вратили у своју отаџбину.

Српска земља у капсулама

Ова земља ће, како наводи Глушченко, бити постављена у специјалним капсулама, а након изградње храма биће постављена и табла на којој ће бити написано из којих је све држава пристигла земља која је постављена у његов темељ.

Храм Оружаних снага Руске Федерације биће изграђен у парку „Патриот“, недалеко од Москве, а сам пројекат храма саткан је од мноштва симболичних бројева.

Пречник главне куполе ће износити 19,45 метара, што симболично представља завршетак рата 1945. године. Висина звоника ће износити 75 метара, будући да се 2020. године навршава 75 година од окончања Другог светског рата. Поред тога, висина мале куполе ће износити 14,18 метара, зато што је 1.418 дана и ноћи трајао рат.

Храм, који је популарно назван „храмом Победе“, пројектован је у монументалном руском стилу, али ће његова фасада бити направљена од метала, док ће сводови бити застакљени.

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМакета главног храма Оружаних снага Русије
Српска земља у темељима храма Оружаних снага Русије - Sputnik Србија
Макета главног храма Оружаних снага Русије

На територији комплекса налазиће се и музеј „Пут сећања“, који ће такође бити дужине симболичних 1.418 корака, а у њему ће бити представљено на десетине милиона фотографија учесника Великог отаџбинског рата.

За изградњу храма прикупљено је три милијарде рубаља (око 43 милиона евра), и то искључиво из добротворних прихода.

И председник Русије Владимир Путин лично ће допринети овом пројекту, а како је раније најављено, он ће финансирати израду централне иконе, али није прецизирано о којој суми је реч.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала