Пала већ два рекорда на српском делу Турског тока /видео/

© Фото : ГастрансГрадња крака гасовода "Турски ток" на територији Србије
Градња крака гасовода Турски ток на територији Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Приликом постављања дела крака гасовода „Турски ток“ испод реке Дунав у Србији, постављен је европски рекорд у брзини и степену сложености радова.

Тренутно се на територији Србије гради гасовод од границе са Бугарском до Мађарске, којим ће, како се очекује, протицати гас из „Турског тока“.

Реч је о краку дужине 402 километра, протока од 12,87 милијарди кубних метара на улазу и око 10 милијарди на излазу. Генерални наручилац радова је компанија „Гастранс“. Једна од најкомпликованијих деоница гасовода пролази испод реке Дунав на територији Смедерева, 50 километара југоисточно од Београда.

„Највећи и најзначајнији део је пролазак гасовода преко реке Дунав, дужине 1402 метра. Било је потешкоћа у вези са сложеном геологијом под Дунавом, наилазили смо на слојеве угља, али ипак смо успели да завршимо тај део за 32 дана. Радови су обављени према плану, што је рекорд“, рекао је начелник производно-техничке управе Јевгениј Уљрих.

Он је истакао да је ова деоница преко Дунава трећа у свету по величини.

„Прва је изграђена на Новом Зеланду, друга у САД, док је наша испод Дунава прва овакве врсте у Европи. Ово је европски рекорд у постављању гасовода испод водених баријера методом директне цеви (провлачење заварене цеви кроз припремљене микротунеле)“, истакао је он.

Пречник магистралног гасовода који пролази преко Дунава износи око 1,2 метра. Цев је обложена специјалним материјалом како би се заштитила приликом провлачења.

Уљрих је додао да цеви на осталим деловима гасовода три пута пресецају реку Мораву, као и Тамиш, Тису, мање реке и водене канале.

© Фото : ГастрансГрадња крака гасовода "Турски ток" кроз Србију
Пала већ два рекорда на српском делу Турског тока /видео/ - Sputnik Србија
Градња крака гасовода "Турски ток" кроз Србију

Турски ток у Србији

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић у новембру је саопштио да ће 2020. године бити завршена компресорска станица за испоруку гаса из „Турског тока“ у Мађарску, као и да се изградња крака у Србији одвија по плану и да ће бити завршена ове године.

„Гаспром“ је 19. новембра саопштио да завршава последње припреме пре пуштања у рад гасовода „Турски ток“, што би требало да се догоди до краја 2019. године.

Тренутно су оба крака напуњена гасом. Компресорска станица „Руска“ и обалски део у Русији спремни су да почну са радом. Истовремено се приводе крају радови на пријемном терминалу у Турској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала