Украјини прете америчке санкције ако прода „Мотор сич“ Кинезима

© Sputnik / Марина Лысцева / Уђи у базу фотографијаФабрика "Мотор сич" у Запорожју
Фабрика Мотор сич у Запорожју - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни концерн „Укроборонпром“ ризикује да се нађе на антируском санкционом списку уколико фабрика „Мотор сич“ буде продата кинеским компанијама које су сарађивале сa холдингом „Хеликоптери Русије“, изјавио је шеф Антимонополског комитета Украјине Јуриј Терентјев.

Представник „Мотор сича“ Анатолиј Малиш рекао је у августу да су две кинеске компаније већ поднеле Антимонополском комитету Украјине на разматрање уговор о куповини више од 50 одсто акција украјинске фабрике.

„Можемо се наћи у потпуно апсурдној ситуацији, у којој би, на пример, кинеска компанија заједно с ’Укроборонопромом‘ добила контролу над тим предузећем, а притом САД налазе потврду да кинеска страна учествује у ланцу испорука ’Хеликоптерима Русије‘ — настала би потпуно кафкијанска ситуација, у којој ’Укроборонопром‘, заједно сa ’Мотор сичом‘, доспева на антируски санкциони списак САД“, рекао је Терентјев за радио НВ.

Према његовим речима, уз такав крајњи сценарио под санкцијама би се, поред „Укроборонпрома“, могли наћи украјинска предузећа која га финансирају, међу којима су украјинске државне банке.

Бивши саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је раније у интервјуу за украјински интернет портал „Европска правда“ изјавио да Кина покушава да се интегрише у економију земаља широм света, преко пројекта „Пута свиле“ и кроз привлачне инвестиције. Он је додао да САД желе да упозоре своје пријатеље и партнере на ризике које носе кинеске инвестиције.

Пред Болтонову посету Украјини у медијима се појавила незванична информација да је један од циљева његовог доласка да спречи да кинеске компаније купе акције „Мотор сича“.

Касније је лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе, пренео да оснивач приватне војне компаније „Академи“ (раније познате под називом „Блеквотер“) Ерик Принс разматра могућност да купу „Мотор сич“, чији се производи користе за авионе и хеликоптере у 120 земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала