Да ли „Сардине“ имају будућност у „политичком мору“ Италије

© AP Photo / Luca ZennaroПристалице Сардина
Присталице Сардина - Sputnik Србија
Пратите нас
У Италији се појавио нови покрет неозбиљног назива — „Сардине“, чији су се оснивачи изјаснили као непартијски, а пре свега протестују против Матеа Салвинија, бившег вицепремијера, чија је партија Северна лига тренутно у опозицији.

„Свуда у свету на трговима протестују против власти, а само у Италији против опозиције“, прокоментарисао је Матео Салвини.

Први митинг „Сардина“ одржан је 15. новембра у Болоњи као одговор на демонстрације присталица Лиге у току предизборне кампање у регији Емилија Ромања. Позив су на Фејсбуку објавила четири младића и успели су да окупе хиљаде присталица. Организатори себе не сматрају пуноправним покретом и не планирају да формирају партију. Једина ствар која обједињује „Сардине“ је став против Салвинија. Може ли овај пројекат да временом постане политички, као што се то догодило са Покретом пет звездица?

Италијанска редакција Спутњика покушала је да контактира организаторе покрета, али још увек није добила одговор.

Угледни професор политикологије на Универзитету у Болоњи Ђанфранко Паскино у интервјуу за Спутњик анализира феномен овог оригиналног покрета.

Хоће ли „Сардине“ наставити да протестују на трговима или могу да прерасту у политички покрет?

— Наравно да ће засад ови протести остати на трговима, али „Сардине“ су успеле да мобилишу знатан број присталица. Има у томе нечег необичног и зато не могу да предвидим њихов следећи корак. Видећемо како ће проћи избори у Емилији Ромањи: ако Демократска партија изгуби, то ће значити да се ни покрет „Сардине“ није прославио. А засад су то прилично распрострањени и добро организовани протести.

„Сардине“ тврде да не припадају ниједном политичком покрету, али да ли се овде назиру активности Демократске партије?

— Сматрам да Демократска партија нема никакве везе са тим, она није у стању да организује сличне протесте. Можда ће Демократска партија извући корист од ове ситуације, али ако покуша да контролише овај покрет — изгубиће подршку.

Може ли се направити паралела са Покретом пет звездица на почетку његовог пута?

— Мислим да имају нешто заједничко, оба покрета изражавају незадовољство — „Сардине“ хоће промене, желе да промене оријентацију левичарског покрета. На тргове сада углавном излази омладина, и зато се може рећи да они имају нешто заједничко са Покретом пет звездица.

Постоје, ипак, две битне разлике: прво, „Сардине“ немају признатог лидера као што је Бепе Грило, зато што се Покрет пет звездица појавио управо захваљујући његовој харизми. Као друго, мобилизација Покрета пет звездица увек се одвијала одозго, а „Сардине“ се окупљају самостално — у Болоњи, Модени, у градовима Сицилије.

Да ли ће овај покрет изнети своје предлоге или је он у суштини само против Салвинија, опозиција против опозиције?

— Они протестују против Салвинија. Притом, себе сматрају антифашистима, што је такође одређени став. Зашто би они давали предлоге? Они нису владин покрет. То је покрет унутар друштва и он изражава мишљење друштва. Предлоге треба да дају партије. У овом случају, чак и ако покушамо да нађемо неки предлог, он ће се односити на победу кандидата који су против Салвинија на регионалним изборима. Али свакако је рано говорити о предлозима. Како се може доћи на неку идеју за само четири недеље? Кад бих био на њиховом месту, рекао бих: „Шта ће вам предлог од нас?“ Они желе промене, али не нагоре, односно са Салвинијем.

Хоћете да кажете да су они против Салвинија, али не нуде никакве идеје?

— Управо тако. Они ни не треба да предлажу никакве алтернативне идеје. Како показује историја, за сличне протестне покрете довољно је да постоји једна актуелна идеја. Затим може да се деси нешто, а онда покрет већ може да искаже свој став поводом неког новог проблема. Они би могли да заузму став о многим питањима: сада се разговара о „биолошком тестаменту“ пацијената (право да се одустане од лечења у завршном стадијуму болести), у дискусији о клими они подржавају ставове Грете Тунберг. Другим речима, покрет „Сардине“ има протестну компоненту, али засад је далеко од партије, а свакако неће доћи на власт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала