Легло Исламске државе на Балкану није у Босни него на Косову /видео/

© Фото : screanshoot/youtubeСрбија на мети исламиста
Србија на мети исламиста - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да европски лидери не треба да страхују за Северну Македонију ни за Албанију, већ за Босну и Херцеговину због џихадиста повратника. Наш саговорник Мирољуб Јевтић, професор Факултета политичких наука и уредник часописа „Политикологија религије“, сматра да је права адреса проблема на Балкану ипак Косово.

„Исламска заједница БиХ осудила је ДАЕШ, а Исламска заједница са КиМ једина је са ових простора која је позвала на џихад у Сирији, и то на страни ДАЕШ-а“, објаснио је Мирољуб Јевтић у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Наш саговорник каже да пропорционално броју становника, са Косова у Сирију одлази највећи број људи, иако нема прецизних података о томе колико их је регрутовано у редовима ДАЕШ-а.

„Син муфтије косовског позвао је на џихад и тако дао пример који други треба да следе. У овом моменту, иако се много прича о томе, тешко да могу да постоје озбиљни тренинг центри на КиМ, с обзиром на то да је тај део Балкана премрежен америчким и западним обавештајним службама“, рекао је професор Факултета политичких наука.

Узалудна очекивања Запада

Уочи избора на Космету, многи су се надали да би нови представници власти могли да стану на пут џихадизму, али су се, према оцени Јевтића, и те како преварили. Он тврди да је и Аљбин Курти изразити исламиста којег подржава Запад.

Курти, који тврди да је обезбедио већину за формирање владе, не само да не признаје заставу и химну самопроглашене државе Косово, већ не признаје ни национални идентитет „Косовар“, али Јевтић наглашава да он само отвореније говори оно што остали мисле.

„Целокупна исламска, муслиманска, албанска популација из Северне Македоније, Албаније и са Космета залаже се за једну албанску државу која би била етапа док се не би ујединили са осталим муслиманима, али су против те приче албански хришћани, о којима се мало прича“, рекао је наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала