Мило хоће да „обнови“ црногорску цркву која никад није ни постојала

Пратите нас
Предсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић поручио је на осмом конгресу његове партије да ће један од примарних циљева ДПС-а убудуће бити обнављање „историјски неупитне“ Црногорске православне цркве (ЦПЦ).

Зато је, како је казао, Црној Гори потребан Закон о слободи вјероисповјести, док ће ДПС такође имати разумијевања и да „у процедурама утемељеним у грађанским и црквеним канонима“ обнови ЦПЦ, што очекује један дио јавности.

Оснивање партијске цркве

На крају 2019, над Црном Гором све више лебди питање да ли то значи да ће власт „обнову“ такозване ЦПЦ наметнути као кључну друштвено-политичку тему у изборној 2020. години, те да ли је ДПС већ прогласила одлуку о оснивању сопствене (партијске) цркве.

Ако све посматрамо из угла једног атеисте и човјека коме црква заиста не значи ништа, онда је, како сматра грбаљски парох Мијајло Бацковић, Ђукановићева изјава разумљива, јер долази, како каже, од човјека који је производ комунизма и који себе и дан данас сматра атеистом, док цркву искључиво посматра кроз државу и политику.

„Али ако гледамо истину, а ми као црква увијек гледамо и љубимо само истину, онда то што је (Ђукановић) рекао нема никакве везе са истином.

Црква у Црној Гори је увијек била ова која је и дан-данас — већ 800 година од прве Зетске епископије са Превлаке Михољске па до Митрополије на Цетињу. Дакле, ради се о 800 година континуитета Митрополије црногорско-приморске, и потпуно је јасно да је једина црква која ће икада бити канонски призната у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска“.

„Са друге стране, господин Ђукановић, уколико жели да оснује цркву, онда нека оснује партијску цркву од његове партије и мањинских странака које га подржавају. Та црква ће остати увијек на папиру партијска црква и она неће никада имати упориште међу вјерним народом“, додаје отац Мијајло за Спутњик.

Увођење раздора међу православним вјерницима у Црној Гори

Ипак, ако се и деси такав сценарио, наш саговорник упозорава да Ђукановић неће, како он тврди, увести слободу, већ само раздор међу православним вјерницима у Црној Гори. Раздор који је већ евидентан.

„Ми смо потпуно свјесни да тзв. црногорска црква, коју представља рашчињени свештеник Цариградске патријаршије Мираш Дедеић, нема никаквог упоришта међу вјерним народом Црне Горе. Она је била и остала једна политичка групација која себе назива црквом ради интереса вјероватно и неких западних сила. Нас као Митрополију не брине та такозвана црква“.

Почетак прогона Митрополије црногорско-приморске

„Нас брине то што предсједник Црне Горе званично први пут у историји страначки оснива једну цркву, и почиње самим тим и прогон Митрополије црногорско-приморске и њених права на имовину, битисање и 800 година континуитета“, јасан је отац Мијајло.

Он додаје да су због свега у Митрополији забринути и да се моле Богу да то не буде тако.

„Међутим, знајући да кад господин Ђукановић нешто изјави, он то увијек већ има припремљено, бојим се да ће врло брзо након Конгреса ДПС-а у Парламенту Црне Горе бити и изгласавање спорног Закона о слободи вјероисповјести, и то без било каквог разговора и контаката са Митрополијом“.

„Нажалост, знајући менталитет овог народа, упозоравам да изгласавање тог закона у Парламенту, сигурно неће бити добро ни физички, а ни духовно за Црну Гору и њену будућност“, закључује отац Мијајло Бацковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала