Најстрашнија проклетства у историји — црна магија или случајност?

CC0 / Unsplash / Црна магија
Црна магија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У историји постоје случајеви које је тешко објаснити из савремене перспективе. На пример, проклетства — оно што се сматрало бајкама или сујеверјима, што је уништило империје и изазивало ратове. Има и оних који ће рећи да су, након толико векова, реални догађаји обрасли легендама, а да су трагедије које се везују за њих случајности. Ко то зна?

Проклетство Темплара

Темплари су били најбогатији витешки ред у Европи. Своје богатство су зарадили током крсташких ратова. Управо оно ће и привући француског краља и решити њихову судбину. Краљ је желео да централизује државу и новац му је био потребан.

У петак, 13. октобра 1307. године, сви чланови реда — неколико стотина људи — били су ухапшени по налогу Филипа Лепог. Процес је трајао седам година. Под измишљеним оптужбама за враџбине и содомију 18. марта 1314. године велики мајстор реда Жак де Мол је спаљен на ломачи у присуству краља и његова три сина. Док је ватра захватала ломачу, стари мајстор је узвикнуо „Папа Клименте! Краљу Филипе! Гијоме де Ногаре! Неће проћи ни годину дана, а ја ћу вас позвати пред суд Божји! Проклињем вас! Проклињем ваш род до 13. колена!“.

CC0 / Wikipedia/Javno vlasništvo / Спаљивање темплара
Најстрашнија проклетства у историји — црна магија или случајност? - Sputnik Србија
Спаљивање темплара

Жак де Мол је набројао све оне који су учествовали у процесу против њега. Кроз месец дана умро је папа Климент, затим је био отрован шеф тајне службе краља — Де Ногаре. На јесен је од срчане капи у лову умро и Филип Лепи. У наредних 13 година умрла су његова три сина: Луј, Филип и Карл, који су један по један долазили на престо. До проклетства, династија Капета је владала 300 година, сваки следећи краљ је владао више од 30 година и престо предавао свом сину. Према легенди, проклетство је завршено тек када је француски краљ Луј XVI кажњен на гиљотини.

Проклетство Тамерлана

„Када васкрснем, свет ће задрхтати“, овај натпис је красио грб Тамерлана — татарског емира (1336—1405). Многи то сматрају пророчанством. Тамерлан, или Хроми Тимур, изградио је једну од највећих империја 15. века. Он је био суров, али талентовани командант и до данас се сматра националним херојем Узбекистана. Његово проклетство, према легенди, покренуло је Други светски рат. Почетком јула 1941. године, тим археолога под руководством Михаила Герасимова стигао је у Самарканд.

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Тамерланов маузолеј у Самарканду
Најстрашнија проклетства у историји — црна магија или случајност? - Sputnik Србија
Тамерланов маузолеј у Самарканду

Требало је да пронађу гроб у ком је лежао азијски освајач. Свештенство Узбекистана је категорички било против, подсећајући на проклетство. Међутим, људи из Совјетског Савеза, па још научници, нису веровали у бајке. Откопавање гробнице је почело 19. јуна 1941. године. Три дана касније је почео Други светски рат.

Многи сматрају да се овим остварило Тимурово пророчанство. Интересантно је да се преломни тренутак у рату десио 1942. године, током битке код Стаљинграда. Уочи победе, остаци Тамерлана су били поновно сахрањени у Самарканду, чиме је освајач нашао свој мир.

Проклетство Тутанкамона

О проклетству Тутанкамона снимљено је на десетине филмова и написано исто толико књига. Према легенди, отварајући фараонову гробницу, археолози су пронашли камен. Тамо је било написано: „Смрт ће на брзим крилима стићи оног ко узнемири мир фараона“. Енглески, као и совјетски археолози, нису волели стара сујеверја. Египтолог Хауард Картер и аристократа гроф Џорџ Карнарвон наставили су да отварају крипту. Унутра се налазило благо, између осталог и легендарна Тутанкамонова златна маска.

CC0 / Wikipedia/Javno vlasništvo / Хауард Картер проучава Тутанкамонову гробницу, 1922
Најстрашнија проклетства у историји — црна магија или случајност? - Sputnik Србија
Хауард Картер проучава Тутанкамонову гробницу, 1922

На томе је успех завршен. Гроф Карнарвон је умро четири месеца касније: ујео га је комарац који је изазвао тровање крви. Умрли су спонзори експедиције — милионери Џорџ Гоулд и Вулф Џоел, који су само завирили у крипту. Од тровања је умро археолог Артур Мејс. Погинуо је и лични секретар Хауарда Картера. Новинари су избројали 22 смрти.

Хауард Картер, који је први открио гробницу, умро је последњи — 17 година касније у 64. години живота. Многи сматрају да су новинари били ти који су подигли прашину о необичној смрти научника — они су ионако били болесни, стари. Међутим, љубитељи мистичних прича у овоме виде само руку мумије, умотану у завоје, која је пренела своје проклетство након 4.000 година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала