Нова америчка сорта јабуке у фрижидеру траје годину дана

CC0 / Pixabay / Благодети од јабука готово да су небројене
Благодети од јабука готово да су небројене - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова сорта јабуке под називом Космик крисп, за чије развијање су научницима биле потребне две деценије и која наводно траје до годину дана у фрижидеру, од данас је у продаји у САД.

 

Ова америчка сорта јабуке настала је на Државном универзитету Вашингтон још 1997. године. Лансирање чврсте, свеже и сочне јабуке коштало је 10 милиона долара, пренео је портал Кликс.

Тренутно је доступна искључиво у САД, међутим, почетком наредне године стиже и на полице продавница у свету.

Добијена је укрштањем две већ постојеће сорте јабука, како би се створила још слађа, хрскавија и сочнија воћка која, уколико се складишти на одговарајуци начин, може остати свежа и до годину дана.

Данас широм Вашингтона расте више од 12 милиона стабала овог дрвета, а воћњаци прекривају око 12.000 хектара. Процењује се да ће узгајивачи од продаје укупно зарадити 30 милиона долара.

Сорта је првенствено била позната као WА38, а назив Космиц Крисп инспирисан је распршеним ситним белим мрљама по њеној тамноцрвеној кори, која подсећа на ноћно небо.

Најпопуларније сорте јабуке с овог поднебља, Голден Делишес и Ред Делишес, суочиле су се са жестоком конкуренцијом Пинк Леди и Ројал Гала. Јабуке су, иначе, након банана најпродаваније воће у САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала