Последњи Титови дани: Документи из тајног трезора откривају нове податке о обдукцији Јосипа Броза

© AFP 2022Јосип Броз Тито
Јосип Броз Тито - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У подземном трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у ком је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом која баца ново светло на последње месеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи у бившој држави.

Како је први известио словеначки портал „24 ур“, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која је последњи пут коришћена као склониште у време ваздушне опасности за време рата у Словенији 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лечењем у Љубљани завршила у Београду.

Већина папира открива шта је све плаћено у време боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, указујући на лагодан живот који је окруживао Тита и у његовим последњим данима.

Наиме, како пише „24 ур“, у месец дана поједено је 100 килограма свињског меса, 31 килограм „бејби бифа“, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршута и 90 килограма конзервиране шунке. У истом једномесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотке и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крофни...

Осим рачуна који указују на како се у то време живело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег председника Југославије коштати 33.437 динара. Титово лечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од два милиона и сто хиљада динара.

Лечио га је конзилијум у ком је било седам лекара, од чега тројица из Словеније, као и по један из САД и Русије.

Тито је у УКЦ Љубљана провео последња четири месеца свог живота. Иако је познато да није баш слушао лекаре и да није желео да се одрекне омиљене хране и пића, Тито је последњих 68 дана био у вештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао да конзумира храну и пиће која је, према пронађеним рачунима, плаћена у време његовог боравка у Љубљани.

Очигледно је да је та храна и пиће била наручена за његово особље, а не за самог Тита.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала