Странци позвани у Црну Гору да надзиру грађане

CC0 / Pixabay / Безбедност
Безбедност - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Контрахибридни тим НАТО-а послат је у Црну Гору, чиме је, како упозорава предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, Подгорица пристала да буде покусни кунић и доведе странце који ће шпијунирати њене грађане.

Генерални секретар Сјеверноатлантске алијансе Јенс Столтенберг открио је 19. новембра у Бриселу да се први контрахибридни тим НАТО-а за подршку борави у Црној Гори,

Према ријечима званичника Алијансе, заједничке одбрамбене операције биће посебно интензивиране у сусрет предстојећим парламентарним изборима у Црној Гори 2020. године.

Иако се идентитет и опсег дјеловања припадника контрахибридног тима НАТО-а држи у строгој тајности, у појединим црногорским медијима објављена је информација да је тај амерички тим у Подгорици преузео чак и одређене надлежности црногорске Агенције за националну безбједност (АНБ).

Како је пренио портал „Борба“, ради се о надлежностима из области праћења антирежимских и анти-НАТО активиста на друштвеним мрежама, слободних портала, медија и новинара, као и о предузимању одређених мјера против њих.

У НАТО чланицама, а прије свих у САД и Великој Британији, нијесу, како се додаје, задовољни резултатима које постиже АНБ у борби против медија и интелектуалаца на друштвеним мрежама који нијесу под контролом власти, па се спекулише да су зато и одлучили да предузму ове мере.

Са друге стране, читава ствар је пробудила сумње и бојазан у дијелу црногорске јавности да су стране службе појединих НАТО држава изнад наших закона, те да су странци сада у Црној Гори у улози „Великог брата“.

Полигон за експерименте

С обзиром да је ово први пут да НАТО шаље свој тим у једну НАТО чланицу, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић сматра да је ријеч и о експерименту, јер је Црна Гора својом вољом, односно вољом власти прихватила да буде покусни кунић и тако доведе странце који ће да шпијунирају њене грађане.

© AP Photo / Risto BozovicКонтрахибридни тим нема за циљ само Црну Гору...
Странци позвани у Црну Гору да надзиру грађане - Sputnik Србија
Контрахибридни тим нема за циљ само Црну Гору...

„То је невиђен примјер да власт у једној формално речено сувереној земљи доводи људе да шпијунирају њене сопствене грађане. То је скандалозно и до сада ријетко виђено. Обично знамо да шпијуни стижу ненајављено и да су то људи који долазе под велом тајне и убацују се у земљу, али ово је очигледно примјер да се шпијуни позивају и да под плаштом државе раде посао на територији Црне Горе“, каже Милачић за Спутњик.

Оно што је лицемјерно и невјероватно, додаје Милачић, јесте да контрахибридни тим НАТО-а има задатак да се наводно бори и против сајбер напада, а управо људи из тог тима врше сајбер нападе по Црној Гори.

„Дакле, оно против чега се наводно боре управо они раде у Црној Гори. Контролишу друштвене мреже, портале, прате непослушне медије, црногорске грађане. Медији који нису идеолошки по вољи режима су њихове мете и већ су се координирано огласили и из Амбасаде САД и додатно лоцирали те медије као што је Спутњик“, наглашава наш саговорник.

Одскочна даска НАТО-а за читав регион

Када имамо у виду шири контекст и видимо шта се дешава у Србији, али и у Црној Гори, Милачић сматра да се може закључити да Црна Гора данас представља неку врсту одскочне даске за читав регион, те да не треба да будемо наивни и да мислимо да контрахибридни тим има за циљ само Црну Гору.

„Убијеђен сам да је мета такође и Србија, јер Црна Гора није ушла у НАТО само због Црне Горе, него и као степеница ка окупацији Србије, тако да овај контрахибрдни тим који је дефинитивно неуставан, а без икакве дилеме и нелегитиман, јесте проблем читавог региона и не тиче се само Црне Горе“, категоричан је Милачић.

Задаци у сусрет парламентарним изборима

Он се осврнуо и на информацију да ће НАТО тим посебно интензивирати своју активност у Црној Гори у сусрет парламентарним изборима на јесен 2020. године.

„Сама чињеница да смо више пута у јавности чули да је један од задатака НАТО контрахибридног тима директно везан и за републичке изборе у Црној Гори следеће године, говори о томе да је њихов задатак не само заштита НАТО-а у Црној Гори, већ и врло конкретно заштита Демократске партије социјалиста и Мила Ђукановића.“

„Дакле, они осим што раде за НАТО, директно на тај начин раде и за једну политичку партију у Црној Гори, што је невиђени недемократски манир. НАТО се кроз овај контрахибридни тим директно ставио у службу заштите ДПС-а“, тврди Милачић.

Наш саговорник закључује да је посебно забрињавајуће да једна оваква појава није наишла на осуду оних дјелова друштва којима су уста пословично највише пуна демократије и слободе.

„Кад ово кажем, мислим и на грађанске опозиционе партије, али и на цивилни и невладин сектор и медије. Дакле, сви они сада ћуте, а одлично знамо зашто — зато што су и они дио овог контрахибридног тима у ширем смислу. То су организације које у континуитету воде хибридни рат против Црне Горе, а налазе се на платном списку евроатлантских, а прије свега атлантистичких центара моћи“, наводи Милачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала