Америка 117 пута прекршила споразум са Русијом

© AP Photo / Ian DudleyЛансирање америчке ракете "Minuteman 3" у америчкој војној бази Ванденберг
Лансирање америчке ракете Minuteman 3 у америчкој војној бази Ванденберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка страна је 117 пута прекршила Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, саопштио је телевизији „Звезда“ стручњак из Центра за војно-политичка истраживања МГИМО при Министарству спољних послова Русије Владимир Козин.

Козин тврди да је америчка страна од 2001. године за време тестирања ПВО система користила ракете средњег и кратког домета за имитирање мета.

Према његовим речима, подаци нису узети из тајних извора, већ из званичних извештаја Управе за ракетну одбрану САД и из референтних материјала научно-истраживачког oдељења Конгреса. Он је додао да је о свему обавестио и своје колеге током недавно одржане Хашке конференције.

Сто осам тестирања и 117 ракета. Цео списак се налази у мојој архиви. То су озбиљне ствари. Зашто не можемо званично да обавестимо цео свет о томе? Ево, ја сам то саопштио у Хагу“, рекао је Козин.

Према речима стручњака, НАТО сада припрема терен за размештање својих нових ракета, што не може да не изазове забринутост.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета престао је да важи другог августа. Иницијатор су биле САД, које су оптужиле Русију да не поштује споразум, док је Москва све оптужбе негирала.

Експерти се плаше да би то могло да изазове трку у наоружању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала