Босанац тужи „Фолксваген“, тражи 750 милиона долара одштете

CC0 / Pixabay / Фолксваген
Фолксваген - Sputnik Србија
Пратите нас
Босански предузетник Нијаз Хастор, власник компаније за производњу ауто-делова „Превент“, тужио је немачког аутомобилског гиганта „Фолксваген“ под оптужбом да нарушава слободу тржишног такмичења и затражио одштету у износу од 750 милиона долара.

У тужби се наводи да „Фолксваген“ уцењује мање добављаче, користећи своју снагу и величину да их присили на непоштене радне услове и цене услуга, попут оне да се мањим добављачима забрањује да своје пословање продају већим компанијама добављача, чиме би остварили бољу преговарачку позицију, пише портал „Новац.хр“.

Тужба уложена на суду у Детроиту односи се конкретно на седам мањих добављача аутомобилских делова за „Фолксваген“ у савезној држави Мичиген, који су уговором спречени да своје пословање продају другој компанији.

Хастор тврди да те уговоре с мањим добављачима „Фолксваген“ склапа искључиво како би његову фирму „Превент“, која се иначе специјализовала за производњу ауто-навлака, онемогућили у даљим аквизицијама.

„Ова тужба је неутемељена. Борићемо се одлучно против ње служећи се свим судским мерама које су нам на располагању“, одговорили су из „Фолксвагена“ агенцији Ројтерс.

„Превент група“ је расла управо захваљујући преузимању таквих мањих фирми добављача „Фолксвагена“ широм света, што им омогућава да моћном „Фолксвагену“ постављају и неке властите захтеве.

Судећи према доступним медијским информацијама, Немци су већ добро упознати са Нијазом Хастором са којим сарађују последњих 20 година, а како се наводи, у последњем окршају „Превента“ и „Фолксвагена“ 2016. године немачке фирме-ћерке „Превента“, „Картрим“ и „ЕС Аутомобилгус“, које производе кожне пресвлаке и кутије мењача, обуставиле су испоруку „Фолксвагена“, што је зауставило немачку производњу аутомобила у најмање половини њихових погона на недељу дана.

Обустава је уследила након што „Фолксваген“ није хтео да пристане да Хастору плати 58 милиона евра одштете, а након тога су „Превент“ и „Фолксваген“ постигли нови договор за продужење испоруке делова за још шест година.

Хастор, рођен у Новом Горажду, у источном делу БиХ, основао је „Превент групу“ 1999. године у Сарајеву и та фирма за производњу ауто-пресвлака убрзо је постала један од водећих извозника на подручју БиХ.

Временом су своју главну делатност проширили на производњу ентеријера за јахте и чамце, заштитне опреме и одеће и намештаја, раде на 15 локација и запошљавају 15.000 људи.

У 2005. години преузели су и солунску бродограђевинску компанију „АД Бродови“ која се бави производњом јахти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала