Кина увела санкције Америци

© AP Photo / Vincent ThianДемонстранти носе америчке заставе на протесту у Хонгконгу
Демонстранти носе америчке заставе на протесту у Хонгконгу - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је суспендовала разматрање захтева Сједињених Америчких Држава за посету ратних бродова и авиона Хонгконгу, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг.

Пекинг је, такође, увео санкције за неколико невладиних америчких организација, укључујући „Хјуманс рајт воч“ (Human Rights Watch), НДИ и „Фридом хаус“ (Freedom House).

Ове мере представљају одговор на закон о Хонгконгу који је усвојио Вашингтон.

„Када ће се ово завршити зависи од даљих корака Сједињених Америчких Држава“, нагласила је портпаролка.

Раније је амерички председник Доналд Трамп потписао два закона о Хонгконгу — о заштити људских права и демократије, као и о забрани испоручивања полицијске опреме у Хонгконг.

Застава Кине - Sputnik Србија
Кина: Предузећемо контрамере ако САД усвоје закон подршке Хонгконгу

Овим документима се мења закон о политици Сједињених Америчких Држава о Хонгконгу из 1992. године и предлаже годишње ревидирање трговинских односа са овим регионом у зависности од степена његове аутономије.

Од почетка јуна у Хонгконгу се одржавају масовни протести изазвани разматрањем нацрта закона о изручењу. На крају су власти учиниле уступке и почетком октобра овај документ је повучен.

Без обзира на то, нереди нису престали, постали су малобројнији, али насилнији. За само шест месеци у Хонгконгу је одржано више од 900 демонстрација и маршева, а приведено је готово шест хиљада људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала