Председник ДНР: Укинути украјинском језику статус државног

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаУчесници протеста у знак подршке ДНР у Доњецку
Учесници протеста у знак подршке ДНР у Доњецку - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин предложио је да се у Устав унесе да само руски језик има статус државног језика, саопштила је прес-служба Народног савета ДНР.

Према Уставу ДНР, у земљи постоје два државна језика — руски и украјински.

„Лидер ДНР Денис Пушилин предложио је да се уведу измене у Устав Доњецке Народне Републике, према којима ће руски језик бити званични језик ДНР. Председник државе је такође поднео на разматрање Народном савету нацрт закона са одговарајућим изменама закона о образовању“, наводи се у саопштењу на сајту Народног савета ДНР.
Контролни пункт у предграђу Горловке у Доњецкој области - Sputnik Србија
Доњецка Народна Република утврдила државну границу

Парламент Доњецке Републике истакао је да „примена украјинског језика као државног до данас није нашла практичну примену“.

„Искључивање украјинског језика из државних језика не умањује његов значај и не крши права грађана ДНР, конкретно, да употребљавају украјински језик као језик за приватну комуникацију. Предложене измене закона о образовању указују да ће учење државног језика остати обавезно, а украјински и други језици ће се предавати узимајући у обзир жеље родитеља и могућности образовне организације“, додаје Народни савет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала