Путин потписао закон: Русија додатно регулише делатност медија — страних агената

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин потписао је Закон о додатном регулисању делатности медија — страних агената.

Према новом закону, ако физичко лице шири информације за неограничени круг лица и добија финансирање из иностранства може бити проглашено за страни медиј који врши функцију страног агента.

Та норма је усмерена на оне који дефакто дејствују као медији, ширећи информације друштвено-политичког карактера, али се де јуре нису регистровали као медији. Министарство правде ће водити регистар тих медија.

Осим тога, инострани медији — страни агенти ће морати да оснују руско правно лице.

Закон омогућава да се страним агентима прогласе руски грађани и правна лица која шире информације медија — страних агената или учествују у њиховом стварању, као и лица која финансирају странци.

Медији — страни агенти треба да наведу свој статус у излазним подацима. Продукција медија — страних агената треба да буде маркирана, укључујући ширење преко интернета. У случају кршења закона, омогућено је да се блокира сајт на основу административног прекршаја.

Како се наводи, нови закон је реципрочни одговор на акције западних држава. Он предвиђа административну штету од 10 до 100 хиљада рубаља за физичка лица и од 500 хиљада до пет милиона рубаља — за правна лица. Претпоставља се да закону подлежу правна лица регистрована у иностранству, стране структуре без правног лица и физичка лица која су добила новац из иностранства. Закон неће утицати на руске медије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала