Северна Македонија чланство у НАТО-у плаћа најскупљом ценом

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIМакедонија, НАТО
Македонија, НАТО - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Северна Македонија се налази на корак од чланства у НАТО-у. Чека се још да протокол о ступању те земље у Алијансу ратификује Шпанија, након што су Сједињене Америчке Државе (САД) процедуру ратификације завршиле. Цена учлањена неће бити јефтина.

Како за Спутњик каже аналитичар из Скопља и уредник портала „Инфомакс“ Александар Митевски, Македонија је у НАТО-у и под „принудном управом“ Алијансе заправо још од 1997-1998. године.

„Сада је суштински само озваничено то што смо изгубили суверенитет, националност и идентитет. Не сматрам да је било вредно платити такву цену за нешто што смо, мање-више, већ имали. Македонија је могла да добије пуноправно чланство у НАТО-у и без промене имена, без промене своје историје и без прихватања још много тога. У том смислу, не смемо заборавити да је Македонија потписала Тиранску платформу, којом је изгубила унитарност и постала бинационална држава“, категоричан је Митевски.

НАТО више нема сврху

НАТО је, додаје Митевски, организација која више нема сврху, с обзиром на то да је формирана као блок који је требало да буде супротстављен Варшавском пакту. Како СССР-а више нема, напомиње наш саговорник, и НАТО је изгубио циљ.

На питање зашто је Алијанси било толико важно да по сваку цену уведе Северну Македонију у чланство, Александар Митевски каже да је реч о испуњењу геостратешких циљева овог војног савеза.

„Мислим да је требало да се затвори то јужно крило НАТО-а, као последњи штит од некакве ’руске агресије‘, некакве руско-кинеске ’колаборације‘ против западног света. То је, наравно, научна фантастика, јер је Кини и Русији у овом тренутку најмање потребан неки оружани конфликт. На крају, све се заправо своди на већу контролу геостратешког простора и капитала“, оцењује Митевски.

Коментаришући да ли Алијанса може ишта позитивно да донесе Северној Македонији, наш саговорник подсећа да народ те земље није ни прихватио референдум на коме су се грађани изјашњавали о промени имена зарад чланства у ЕУ и НАТО-у.

Алијанса неће штитити Македонију од унутрашњих конфликата

Тај референдум није прошао, појашњава Митевски и додаје да без обзира на то, НАТО не може да донесе никакву додатну вредност Македонији.

„Ту организацију не занимају унутрашњи конфликти, већ само спољашње претње. Ми у Македонији немамо проблем са претњама од стране других земаља или суседа. Имали смо унутрашњи конфликт, и ту НАТО не може да нам помогне, а ја се бојим да нам се не догоди оно што се десило 1999, 2000. и 2001. године, када су такозвани борци за људска права добили отворену подршку Запада, Америке и НАТО-а, а они су дефакто и де јуре били терористи. Тако да, ако би се тако нешто опет догодило, од НАТО-а не бисмо имали никакву помоћ“, уверен је Александар Митевски.

Председник Демократске партије Срба у Северној Македонији и посланик Собрања Иван Стоилковић за Спутњик каже да је Северна Македонија једина држава која ће највероватније бити чланица НАТО-а, а код које је добијање датума за преговоре о приступању Алијанси било условљено потписивањем Преспанског споразума.

Скупа цена чланства

„Мислим да је Македонија у ситуацији да је најскупље платила своје чланство у НАТО-у. Овде, наравно, не мислим на новац, већ на вредности које нису мерљиве. Наиме, Македонија је за добијање пуноправног чланства у овом савезу жртвовала унитарни карактер државе, с обзиром на то да су је Охридски споразум и реализација Тиранске платформе коштали губитка унитарности македонске државе. Платила је и својим идентитетом на неки начин, тако што је пристала да Македонаца више нема, већ је то више мултиетнички народ без македонске референце, а што је везано за договор са Грчком“, сматра Стоилковић.

Споразум који су у јуну 2018. на обали Преспанског језера потписали министри спољних послова Македоније и Грчке требало је да реши дугогодишњи спор Скопља и Атине око имена јужног суседа Србије, и отвори врата Македонији за чланство у НАТО-у. Овим споразумом, између осталог, Бивша Југословенска Република Македонија променила је име у Република Северна Македонија.

Македонија у дубоком минусу

Иван Стоилковић наглашава да је Македонија скупо платила чланство у НАТО-у и договором са Бугарском, јер се одрекла своје историје.

„Ако посматрамо у том смислу, Македонија је дала превише за чланство у НАТО-у. Са друге стране, ни сума коју ће држава издвајати за чланство у Алијанси није мала, с обзиром на то да је поприлично сиромашна. НАТО јесте организација која се бори за очување геостратешких позиција у светским размерама, а ако би мерили шта добијате, а шта губите — Македонија је у дубоком минусу“, закључује Иван Стоилковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала