Тајанствени сигнал открио нову врсту звезданог система /видео/

CC0 / пиксабеј / Звезде
Звезде - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Астрономи су открили радио сигнал чије је порекло тешко објаснити. Једна од хипотеза је да га емитује нови тип звезданог система, кажу британски научници.

Међународни тим истраживача открио је радио-сигнал који емитује небеско тело удаљено око 1.800 светлосних година од Земље, у близини сазвежђа Јужна Ара. Посматрање је обављено уз помоћ телескопа МерКАТ, у пустињи Каро у Јужној Африци.

Необични сигнал настао је од две звезде које се врте једна око друге. Међутим, испоставило се да је ово откриће врло тешко објаснити.

Енигматични звездани систем

Тим научника је закључио да се извор сигнала поклапа са положајем звезде, који се зове ТИЦ 8332-2529-1. Ова звезда је релативно светла, па су је у прошлости запазили бројни различити оптички телескопи.

Астрономи су користили податке настале после више од 18 година посматрања звезда које су сакупљали други оптички телескопи. Испоставило се да је у питању џиновска звезда која је отприлике двоструко већа од Сунца.

Анализа оптичког спектра открила је да звезда има магнетно поље и да орбитира око пратеће звезде сваких 21 дан.

​Трагови ове пратеће звезде су врло нејасни, па су научници закључили да мора бити много слабија од џиновске звезде. Међутим, открили су да је њена маса вероватно најмање 1,5 пута већа од Сунчеве масе.

То значи да је превелика да би ова звезда била бели патуљак, који је често део познатих система бинарних звезда.

„Дакле, мало је вероватно да се ради о таквој звезди“, написали су аутори у извештају.

Одакле долази радио-сигнал?

Радио-сигнал могао би да буде узрокован магнетном активношћу џиновске звезде, сличне соларним олујама, али много светлијим и енергичнијим, претпостављају научници. Међутим, такве се ерупције обично примећују у патуљастим звездама, али не и у џиновским.

Претпоставља се да сигнал потиче из звезданог система формираног од џиновске звезде и њене звезде пратиоца.

„С обзиром на то да се својства система не уклапају у наше тренутно знање о бинарним звездама, може се претпоставити да је реч о потпуно новој класи“, рекао је Бен Стаперс, један од аутора студије.

„То би могло бити нека врста егзотичног система какву никада раније нисмо видели, укључујући огромну звезду која орбитира са неутронском звездом или црном рупом“, истиче истраживач Лаура Николе Драјзен.

Научници су такође објавили да ће наставити да посматрају извор сигнала и џиновску звезду наредне четири године, како би потврдили своје претпоставке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала