Владика Јоаникије позвао вјернике на велики народни сабор у Никшићу 21. децембра

© Sputnik / Небојша ПоповићВладика Јоаникије
Владика Јоаникије - Sputnik Србија
Пратите нас
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије најавио јe да са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, свештенством Митрополије и другим епархијама које су присутне у Црној Гори, 21. децембра организује велики Предбожићни народни сабор, који ће се одржати у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

На овај начин, како је казао, православни вјерници и Црква још једном желе да скрену пажњу домаћој и страној јавности на неправду којој су изложени, као и да потврде спремност да ће своје светиње бранити ако буде требало и својим животима.

„Не можемо допустити да се наша вјера прља и понижава, да се газе завјештања наших светих предака“, поручио је владика Јоаникије након литургије у манастиру Ђурђеви ступови.

Власт има план за отимачину црквене имовине

По ријечима владике Јоаникија, „у правном смислу, апсолутно, потпуно и до краја је разобличена зла намјера, манифестована најприје кроз нацрт закона о слободи вјере, потом кроз предлог закона о слободи вјере“, али то, сматра он, није био нацрт, нити предлог закона о слободи вјере, него план нове отимачине црквене земље и храмова божјих.

„Хтјела је наша власт, ја у овом случају не поистовјећујем државу и власт, ми државу поштујемо, поштујемо и власт коју је овај народ изабрао, али смо дужни и пред Богом, и пред свијетом, и пред државом, и пред потомством да бранимо своја права. Без обзира што је на идејном плану, на плану науке и струке власт потпуно разобличена, она има намјеру да тај закон спроведе“, рекао је владика.
© Sputnik / Небојша ПоповићТројчиндански сабор у Подгорици
Владика Јоаникије позвао вјернике на велики народни сабор у Никшићу 21. децембра - Sputnik Србија
Тројчиндански сабор у Подгорици

Он је подсјетио да је исту намјеру власт имала и љетос, али је, како је казао, зауставио велики Тројчиндански народни скуп у Подгорици.

„То је скренуло пажњу домаће, а посебно иностране јавности Европе, па чак и Америке, гдје се културни, цивилизовани свијет чуди како неко може Српској православној цркви, која слави 800 година од утемељења, данас одузимати храмове и принуђивати је да се региструје као секта, као нека новооснована вјерска заједница, да тиме поништи своју историју и све што је радила кроз ових 800 година“, навео је епископ.

Није борба против државе, већ за очување вјере

Алудирајући на Конгрес владајућег ДПС-а, владика је казао да је ових дана одржан састанак на којем, ако је ријеч о принципима, о праву, о правди, континуитету православне вјере, која је у Црној Гори толико убједљива и свуда присутна, представници власти нијесу имали шта да кажу.

„Међутим, још више су упорни да спроведу своју намјеру, као и остало што су спровели. Како год било, ми се, ако имамо вјере и образа, томе морамо супроставити. Као што су то и наши преци радили. Морамо чувати своју вјеру и своје храмове, своје светиње. О томе се ради. Није ово никаква наша борба против државе. То је лаж! Ово је борба против неправде! Нападнути смо, морамо се бранити и то нам свако у свијету одобрава, да се бранимо свим могућим цивилизованим и културним средствима. Ми се тако и понашамо“, казао је владика Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала