Захарова: Једна „руска област" је била у саставу Украјине и није јој се допало

© Sputnik / Vitaly Belousov / Уђи у базу фотографијаОфициальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве - Sputnik Србија
Пратите нас
Једној „руској области“ није се допало у саставу Украјине, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући изјаву потпредседника Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције Дмитрија Кулебе о спремности Кијева да „присвоји неколико руских области".

„Једна руска област већ је била у саставу Украјине и није јој се тамо свидело“, рекла је Захарова.

Украјински олигарх Игор Коломојски - Sputnik Србија
Украјински владар из сенке: Русија ће дати 100 милијарди долара за обнову земље

Раније се председник Државне думе Вјачеслав Володин осврнуо на покушаје украјинске делегације да прекину говор руског представника на форуму о питањима мањина УН у Женеви, рекавши да национализам и угњетавање малих народа може довести до распада Украјине

Након тога је Кулеба изјавио да је Украјина спремна да присвоји неколико руских области „због успостављања историјске правде, демократске управе и увођења европских стандарда живота“.

Руски генерал-мајор Сергеј Липовој је изјавио да је саопштење Кулебе „неумесно“, јер су многе области које је Украјина добила у совјетско време у почетку припадале другим земљама. 

„Када је реч о историјској правди о којој говори украјински потпредседник Владе, могу рећи да је Украјина добила огроман број територија захваљујући великодушности совјетске власти, коју толико мрзе. Па када мрзите, онда дајте Лвовску област Пољској, Закарпатску област Мађарима и Словацима, а Чернивачку област — Румунима. Све те земље су 40-их година ушле у састав СССР-а, а не Украјине“, објаснио је Липовој.

Крим је постао руски регион после референдума одржаног у марту 2014. године, на којем се огромна већина грађана Крима и Севастопоља изјаснила за уједињење са Русијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала