Норвешка: Русија се више не меша у нашу навигацију

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Норвешке у Русији Руне Ресаланд
Амбасадор Норвешке у Русији Руне Ресаланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка са задовољством саопштава да је Русија престала са праксом мешања у рад џи-пи-ес система, што се раније наводно догађало током војних вежби НАТО-а, изјавио је амбасадор Норвешке у Русији Руне Ресаланд.

„Норвешка је са великом забринутошћу примила информацију о томе да Русија са своје територије омета сателитску навигацију џи-пи-ес система, што се негативно одразило и на цивилну авијацију Норвешке и на рад хитних служби. Више пута смо говорили о томе за време наших контаката са руском страном, а данас са задовољством истичемо да је таква пракса, чини се, престала. Говорили смо и о случајевима када су током војних вежби извођени напади на мете које се налазе на норвешкој територији. Јасно је да такви догађаји проузрокују реакцију норвешке стране. Током прошле године нису се понављали такви инциденти“, рекао је Ресаланд на састанку са председником Комитета Савета Федерације за међународна питања Константином Косачовом.

Норвешки амбасадор је додао да Осло велики значај придаје транспарентности и отворености када је реч о војној сфери.

„Са руске стране не видимо отвореност и транспарентност“, додао је Ресаланд.

Према његовим речима, Осло бележи активирање војних активности у близини својих граница како на копну тако и на мору. Истовремено, он је додао да Москва наводно не обавештава норвешку страну о одржавању изненадних војних вежби.

Са друге стране, Косачов је истакао да Норвешка активно учествује у делатностима НАТО-а и да се војне вежбе одржавају у близини руских граница.

„У овом случају реч је о областима које су географски близу Русије, а то уопште не доприноси слабљењу напетости између Русије и НАТО-а, где би Норвешка могла да игра конструктивнију улогу“, закључио је Косачов.

Министарство одбране Норвешке је 13. новембра саопштило да је Русија ометала рад џи-пи-еса током војних вежби НАТО-а. Министарство иностраних послова Финске је два дана касније саопштило да верује подацима из Норвешке, а да су сметње у раду џи-пи-еса потекле из Русије.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је новинарима да „сада постоји тренд да се Русија оптужује за све смртне и друге грехе, али да, као по правилу, те оптужбе немају никакве основе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала