Поткопава ли „руска златна стратегија“ долар

© Sputnik / Iliya PitalevЗлато
Злато - Sputnik Србија
Пратите нас
„Руска златна стратегија“, односно настојање Москве да повећа своје златне резерве, према писању америчких медија, одвија се у позадини све већих геополитичких тензија са САД и одражава настојање Русије и Кине да поткопају поверење у долар, евро и глобални монетарни систем.

Према мишљењу стручњака, тај тренд представља припреме за геополитичке и економске кризе за чије превазилажење неће бити потребни долари на рачунима, већ златне полуге.

Михаил Бељајев са Руског института за стратешка истраживања истиче да САД често користе долар и економски утицај за остваривање својих интереса, што доводи у питање читав финансијски систем, али и одрживост долара и евра.

Злато — најпоузданија „валута“

„Америка манипулише доларом на штету других земаља. Осим тога, финансијски инструменти који се налазе у рукама САД могу бити искоришћени као допунски елемент за санкције, а ниједна држава не жели да се нађе под оваквим притиском. Када је реч о евру, унутрашње противречности које постоје у ЕУ и цела ситуација са ’брегзитом‘ не уливају поверење у еврозону.

До сада су евро и долар биле кључне валуте, јер су државе у њима чувале своје девизне резерве. Међутим, данас је злато најпоузданији инструмент, јер је то актив који има материјалну основу, тражено је и представља оличење богатства“, објашњава Бељајев.

Према мишљењу експерата, Русија и Кина настоје да диверсификују своје резерве тако што ће претворити око 3.000 милијарди долара САД у другу врсту активе. Разлог за такве потезе нису само геополитичке тензије, већ и својеврсна независност од америчког финансијског система у мери у којој је то могуће.

Злато кao опсесија „европских националиста“

Осим што је „руска златна стратегија“ показала да једна земља може да се ослободи доларске активе без последица, амерички медији оптужују Москву за ширење „златне грознице“ на земље Централне и Источне Европе, где злато постаје опсесија „националистичких вођа“. На списку „европских националиста“ налазе се првенствено они лидери који јавно демонстрирају неповерење ка америчким и европским финансијским центрима.

Као пример наводи се Пољска која је јавно демонстрирала своју моћ након што је из трезора Енглеске банке повукла 100 тона злата. Шеф Централне банке Пољске је након тога изјавио да он не сумња у поузданост Велике Британије, али да злато представља симбол моћи земље. У Мађарској, Виктор Орбан такође повећава своје златне залихе.

Бивши премијер Словачке Роберт Фицо, који претендује да се на следећим изборима врати на власт, изјавио је да вас партнери могу издати, позивајући се на чувени пакт из 1938. године између Француске, Велике Британије, Италије и Немачке, који је омогућио Хитлеру да анектира део бивше Чехословачке, и подсетио на недавно одбијање Енглеске банке да врати златне резерве Венецуели из политичких разлога.

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗлато је симбол моћи...
Поткопава ли „руска златна стратегија“ долар - Sputnik Србија
Злато је симбол моћи...

Лондон није поуздан партнер

Бељајев објашњава да је случај са Венецуелом био прецедент који је показао да Лондон није поуздан и да зато државе теже да чувају злато „код куће“.

„Део златно-валутних резерви се претвара у златни актив, који може обезбедити стабилност. Тиме се објашњавају апетити Русије, али и других земаља за поседовањем злата. На тај начин се обезбеђују гаранције, не само у економском смислу, него и у смислу физичког чувања. Лондон није увек поуздан, у том смислу прецедент је била Венецуела, којој нису дозволили да повуче своје злато. То што друге земље следе тај тренд, није кривица Русије, већ жеља других земаља у периоду када постоји константна претња санкцијама. А поверење и гаранције више не постоје“, рекао је експерт.

И Холандија учествује у „златној грозници“

Међутим, златна грозница је захватила и остале земље ЕУ, за које је мало вероватно да ће имати геополитичке проблеме или разлоге да очекују санкције, али је могуће да се на тај начин припремају за могуће глобалне ризике.

Када је Русија започела своје гомилање златних резерви, Холандија је већ организовала враћање око 122 тоне злата из Лондона, при чему је тешко оптужити Холанђане за национализам или за покушај да имитирају поступке Владимира Путина или Си Ђинпинга. Централна банка Холандије је своје поступке објаснила у саопштењу где се наводи да у случају да дође до озбиљног оптерећења монетарног система, златне резерве могу послужити као основа за обнову глобалног валутног система и да злато јача поверење у стабилност централне банке, али и ствара осећај сигурности. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала