Захарова одговорила Зеленском: Нису се људи изгубили, већ се изгубила држава

© Sputnik / Александр Наумов / Уђи у базу фотографијаСтановници Луганска на прелазу у Станици Луганској
Становници Луганска на прелазу у Станици Луганској - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је украјинске власти да гарантују права становницима Донбаса.
„Нису се људи изгубили, већ се држава изгубила, а онда изгубила људе! А тенкови послати из Кијева да ’траже‘ људе неће их наћи. Гарантујте становницима њихова права и они ће се наћи сами“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Она је напоменула да становници Донбаса „нису својом вољом“ учествовали на председничким изборима у Украјини 2019. године „да би слушали где треба да иду“. Притом, она сматра да Кијев намерно није одржао изборе у источној Украјини.

Захарова је позвала украјинске власти да потраже извор свих зала у својим редовима.

„Сећате ли се како су 2014. године, након уставног преврата, на кључне функције у влади постављени странци? Министри из Сједињених Америчких Држава, Грузије и Литваније добили су украјинско држављанство неколико сати пре свог именовања... То је била глобална стратегија. Градоначелници, губернатори, политичари свих боја имали су дозволу боравка и држављанство других земаља, доносећи одлуке у њихову корист и под њиховим диктатом“, нагласила је она.

Према њеним речима, нема ничег чудног у томе да у таквој ситуацији становници Донбаса, одсечени од остатка Украјине финансијском и социјалном блокадом, лишени свих права, желе да добију држављанство друге државе.
Председник Украјине Владимир Зеленски на првом заседању Врховне раде у новом сазиву - Sputnik Србија
Зеленски представио план повратка Донбаса

„А како, по тој логици, постоји Европа? Људи имају неколико пасоша различитих земаља, живе где желе и чак не одговарају на питање ’чији су Фокланди‘ (острва су предмет територијалног спора између Велике Британије и Аргентине)“, закључила је Захарова.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски у интервјуу за „Шпигл“ изјавио да ће се борити за „залутале“ становнике самопроглашених ДНР и ЛНР. Он је додао да сваки човек има право да одлучује где ће живети, тако да „они који су за Русију“, могу да оду из Донбаса.

У Француској ће се 9. децембра одржати самит у „нормандијском формату“. На њему ће учествовати лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке: Владимир Путин, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Ангела Меркел. Овакав формат преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године, када су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери четири земље први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала