Друга страна НАТО самита: Трамп не верује Европљанима, па прича о побољшању односа са Русијом

© AP Photo / Yui MokНАТО самит у Лондону
НАТО самит у Лондону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Изјаву француског председника Емануела Макрона и америчког председника Доналда Трампа, на заједничкој прес конференцији на самиту НАТО-а у Лондону, да треба побољшати односе са Москвом, експерти преводе као потребу  за „супротстављањем Русији“.

Алексеј Подберезкин са Московског државног института за међународне односе не види разлоге за такве изјаве, јер стратегија САД и целе западне војно-политичке коалиције предвиђа ескалацију односа са Русијом и њено увлачење у оружане сукобе.

Компромис на Трампов начин

За Трампа ова изјава не подразумева промену курса политике САД, док за Макрона она има стварно значење.

„Трамп, као и сваки бизнисмен, схвата да не треба деловати у само једном правцу, већ да се треба повремено повући и маневрисати, јер ће на тај начин ефективност стратегије бити већа. Када Трамп каже да треба поправити односе са Русијом, то подразумева постизање компромиса под условима који одговарају САД. У стратешком смислу, оваква Трампова изјава не подразумева промену курса политике САД“, рекао је експерт.

Експерт истиче  да је у Француској ситуација сложенија, те да је она приморана да се понаша као за време де Гола, јер САД игноришу њену безбедност као свог савезника. Иако се стално говори о солидарности међу државама чланицама НАТО-а, она заправо не постоји, као што није постојала ни за време Другог светског рата, јер су САД штитиле Европу онда када им је то одговарало од 1944. године, односно пред крај рата.

„Оно што је карактеристично и за Де Голов период и за данашњу ситуацију у Француској, јесте да се свако заоштравање ситуације у Европи одражава на позицију Париза на политичком плану јер се њени интереси не узимају у обзир и често бива искључена из процеса преговора. Напротив, увек када је Француска учествовала у смањењу међународне напетости , она је заузимала погоднију позицију у међународној заједници, рекао је Подберезкин.

© REUTERS / YVES HERMANЈенс Столтенберг, Борис Џонсон и Емануел Макрон на самиту НАТО-а у Лондону
Друга страна НАТО самита: Трамп не верује Европљанима, па прича о побољшању односа са Русијом - Sputnik Србија
Јенс Столтенберг, Борис Џонсон и Емануел Макрон на самиту НАТО-а у Лондону

Французи то одлично схватају јер се то одражава на њихове позиције у Сирији, Ирану, Ираку, тј. за њих ове изјаве имају значења, а за САД не, истиче он.

Француска не може да утиче на савезнике

Експерт сматра да Француска неће моћи да утиче на промену односа својих европских савезника према Русији, нарочито на Пољску и балтичке земаље, па ни на остале чланице ЕУ, јер су то државе са „ограниченим  суверенитетом“, које су принуђене да следе политику САД . Париз може покушати да делује преко европских институција, али је тај утицај индиректан и неће имати значајнијег ефекта.

Европа уморна од санкција, жели боље односе са Русијом

Владимир Ољенченко са Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука има позитивније виђење ситуације и сматра да Трамп разуме да од односа између САД и Русије зависи ситуација на међународној позорници .

"Постоји вероватноћа да се Трамп боји да ће европски лидери показати самосталност у односима са Русијом и донети решење независно од САД. Да би смирио европске лидере, он говори о потреби успостављања добрих односа са Русијом“, објашњава Ољенченко.

Он додаје да не треба заборавити на изборе и изборну кампању у САД, где ће једна од главних тема бити однос са Русијом, али ни на жељу Макрона да се профилише као један од главних лидера ЕУ, након одласка Меркелове.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала