Како мала Црна Гора игра кључну улогу у НАТО-у

© Фото : Министарство одбране Црне ГореВојска Црна Гора
Војска Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом 70. рођендана НАТО-а и две године чланства Црне Горе у њему, амбасадорка Уједињеног Краљевства у Подгорици Алисон Кемп поручила је да Црна Гора „игра кључну улогу у овом Савезу“.

Чланство Црне Горе је, према оцјени амбасадорке, показало да НАТО није затворени клуб, већ да жели да прошири мрежу чланства на земље које показују вољу да баштине заједничке вриједности.

„Подржали сте Босну и Херцеговину и Сјеверну Македонију у припреми за чланство“, написала је између осталог амбасадорка у ауторском тексту, у ком се тврди да „Уједињено Краљевство и Црна Гора већ дуже од 200 година стоје раме уз раме као савезници“, још од Наполеонових ратова.

Аналитичар Бошко Вукићевић за Спутњик каже да је „оцјена британске амбасадорке у Подгорици да ’Црна Гора игра кључну улогу у НАТО-у‘ у толикој мјери апсурдна да би неко могао помислити да се ради о шали или ’фејк њузу‘, те да је истовремено и ’толико претјерана, да може изазвати само комичан ефекат‘“.

НАТО - Sputnik Србија
НАТО рачун: Колико балканске државе плаћају да и оне доживе „мождану смрт“

„Кључну улогу у западном војном Савезу, по самој природи ствари, могу играти само неколико његових најмоћнијих и највећих чланица, као што су САД, Турска, Француска и Уједињено Краљевство, док она засигурно не може припасти једној од најмањих и најсиромашнијих европских држава као што је Црна Гора“, каже Вукићевић.

Уздрмани институционални стубови Алијансе

У том смислу наш саговорник подсјећа да је прије свега неколико дана амерички спољнополитички магазин „Нешенал интерест“, истраживајући узроке кризе западне војне Алијансе и предлажући методе за њено превазилажење, објавио, како каже, врло интересантан чланак у ком је изнио мишљење да би „НАТО, како би опстао, морао затворити врата за нове и безначајне чланове“, попут Црне Горе или Сјеверне Македоније.

„Овај магазин тврди да су сами институционални стубови западне војне Организације угрожени уласком малих безначајних чланова који су економски сиромашни, војно слаби и за које он сматра да не заслужују неограничену гаранцију сигурности. У контексту погрешних стратегија Алијансе, магазин је поменуо улазак Црне Горе, за коју је истакао да је политички турбулентна земља, са безначајном постојећом армијом од 2.000 индивидуа и минијатурним БДП-ом“, објашњава Вукићевић.

© AP Photo / Darko VojinovicНАТО бродови у луци Бар, Црна Гора
Како мала Црна Гора игра кључну улогу у НАТО-у - Sputnik Србија
НАТО бродови у луци Бар, Црна Гора

У поменутом чланку, а за разлику од мишљења британске амбасадорке, како даље каже наш саговорник, тврди се да Црна Гора не само да није кључна земља за НАТО, већ да њено чланство представља беспотребно провоцирање и „стављање прста у око“ руском предсједнику Путину.

„У том смислу, аутор чланка имплицитно савјетује НАТО-у да се ослободи чланства Црне Горе“, реферише Вукићевић.

Са друге стране, објективним и здраворазумским сагледавањем ствари, како додаје овај аналитичар, лако се може доћи до закључка да је оцјена америчког спољнополитичког магазина ближа истини од оне коју је саопштила британска амбасадорка.

„Но, уколико би, из неког јавности непознатог разлога, и било истине у оцјени британске амбасадорке, поставља се питање — какво је реално стање у војном савезу који након седамдесет година постојања своју виталност мора да доказује на примјерима тако нејаких замаља као што су Црна Гора и Сјеверна Македонија“, закључује саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала