Процурео снимак: Макрон, Џонсон и Трудо исмевају Трампа /видео/

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNЕмануел Макрон и Борис Џонсон
Емануел Макрон и Борис Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови снимак који је процурео у јавност показује како челници неких од најважнијих америчких савезница оговарају и исмејавају Доналда Трампа.

Снимак је настао на пријему у Бакингемској палати код краљице Елизабете Друге и њеног наследника, принца Чарлса.

На њему се могу видети холандски премијер Марк Руте, канадски премијер Џастин Трудо, британски премијер Борис Џонсон и француски председник Емануел Макрон како стојећи у кругу разговарају уз чашицу.

Део разговора, који су ухватили микрофони америчке телевизије Си-Би-Ес, прилично је занимљив.

„А због тога си каснио?“, пита Џонсон Макрона. Макронов одговор не може да се чује на снимку, али на њега се надовезује Трудо: „Каснио је због његове конференције за новинаре која је трајала 40 минута.“

„О да, да, најавио је...“, каже даље Трудо, али остатак реченице је опет неразумљив.

​Наиме, Макрон је у уторак после подне разговарао с Доналдом Трампом, који је пре самита оштро напао Макрона због његове оцене о НАТО-у и због планираног опорезивања америчких технолошких компанија.

Макрон и Трамп су дуго одговарали на питања новинара, што није било предвиђено протоколом и Макрон је одговорио да „остаје при својим тврдњама“ о НАТО-у као савезу који је у стању „мождане смрти“, што је Трамп назвао „увредљивим“.

Оно што Макрон даље каже опет не може да се разуме на снимку, јер је био окренут леђима.

„Само се видело да је његовој екипи вилица пала на под (у шоку)“, каже у наставку разговора Трудо, по свему судећи, док је говорио о Трампу.

Као и за претходни самит НАТО-а, Трамп није поштовао протокол, већ је изјаве за новинаре у друштву челника савезничких земаља искористио да непредвиђено одговара на питања међународних медија.

Разговор европских челника с канадским премијером, случајно снимљен камером канадске телевизије, сигурно неће побољшати атмосферу и поправити затегнуте односе, закључује „Индекс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала