Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија

Путин: Косово решавати преко Резолуције 1244. Вучић: Путин нас је спасао жига срамоте /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Сочију са председником Русије Владимиром Путином, у резиденцији „Бочаров ручеј“. На састанку је поручено да ће Србија бити обезбеђена гасом, као и да ће руски председник посетити Србију приликом отварања Храма Светог Саве следеће године.

Главни закључци са састанка Владимира Путина и Александра Вучића:

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:55 04.12.2019

Вучић је рекао да је на данашњем састанку доста разговарано о гасу.

„За нас је најважнија вест што је председник рекао да ће Србија у сваком случају добити гас“, навео је српски председник и захвалио руском председнику на сталној подршци српском народу.

Он је нагласио да ће Путин следеће године доћи у Србију на отварање Храма Светог Саве.

14:53 04.12.2019

На питање може ли се смањити испорука гаса ако се прекине транзит кроз Украјину, Путин је поновио да је Русија спремна да очува тај транзит.

„Није тајна да у Бечу разговарамо о томе“, додао је руски председник.

„Надам се да је то почетак преговора и да ћемо усагласити ставове. Што се тиче Србије, она ће бити обезбеђена гасом“, рекао је он.

„Разматрали смо да ли ћемо у скорије време моћи да обезбедимо повећање испорука. Што се тиче транзита преко Турског тока, ми смо спремни, а српски део од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман, 90 одсто је већ постављено и то је питање неколико недеља. Али оно што ми видимо, без обзира на молбе руске стране да се обезбеди испорука нашег гаса кроз Турску и Бугарску, видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта преко своје територије“, упозорио је Путин.

„Како је додао, вероватно под притиском са стране. Видећемо како ће се даље развијати та ситуација. Ако неће Бугари наћи ћемо друге на југу Европе“, рекао је Путин.

14:42 04.12.2019
Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија

„У Србији више ценимо Путина него што смо ценили неке раније лидере“, рекао је Вучић.

„Никада не можемо да заборавимо 2015. годину кад нас је Путин спасао жига срамоте на нашем челу“, додао је он.

„Рачунамо на подршку Русије у свим међународним организацијама, али и Русија рачуна на нашу подршку. Не постоји документ за који би Русија гласала противно интересима Србије и обрнуто“, нагласио је Вучић.

Да је 1999. године Путин одлучивао, ми никада не бисмо били бомбардовани, поручио је Вучић.

„Захвални смо на подршци Русије међународном праву, као и по питању Косова“, навео је српски председник.

Он је поновио да није реално да се договор постигне а да Србија ништа не добије. „Захвалан сам што нам Русија по том питању пружа сталну и чврсту подршку“, рекао је Вучић.

Кад је реч о снабдевању гасом, Вучић је рекао да је добио уверавања Путина и Милера да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса и да са извесношћу може да очекује први и други квартал следеће године.

„Због тога се осећам много сигурније и не могу да сакријем осмех“, рекао је Вучић.

Без обзира што се налазимо на европском путу нећемо смањивати обим сарадње са Русијом. Напротив, никоме нећемо дозволити да се меша у наше односе са Руском Федерацијом. Ми ћемо наше братство да баштинимо без обзира колики притисци били, поручио је Вучић.

За мене је огромна част да је такав лидер као што је Путин имао времена за мене, у Русију ћемо да идемо још чешће, без обзира шта ће неко да каже, уверен да ће то бити за добробит и руског и српског народа, додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је поновио да ће грађани Србије имати довољно гаса. „Гас смо решили“, поручио је Вучић.

„Што се тиче војске, имамо одличну сарадњу, велики број заједничких активности, рекао је Вучић. Председник Путин ме је на паради деветог маја саветовао шта да купим и то треба да дође у Србију“, додао је он.

Вучић је рекао да је видљиво колико је Русија ствари променила од како су им уведене санкције.

Као пример навео је изградњу гасовода „Сила Сибира“ за око 60 милијарди кубика гаса који иде из Русије за Кину, што је, каже, била велика светска вест.

„То је гасовод који проведе 30 пута више гаса него што иде за Србију“, навео је Вучић и додао да се сада у Русији праве другачији правци развоја, али да он о томе не може да говори.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са Путином резговарао и о иницијативи „мали Шенген“.

„Било је речи и о инцијативи“, потврдио је председник српским новинарима.

Разменили су, каже, ставове о свим питањима, али руску страну, истиче, посебно интересује питање „НАТО/не НАТО“ и за њихов приступ регионалним питањима тај угао је најважнији.

14:40 04.12.2019

„Основ за решавање косовског питања треба да буде резолуција 1244 Савета безбедности УН“, рекао је Путин.

„Русија је спремна да подржи могућа компромисна решења ако она буду постигнута између Београда и Приштине. Ми ћемо подржати став Србије“, рекао је Путин, додавши да су преговори били корисни и садржајни.

Путин се такође осврнуо на јачање војно-техничке сарадње две земље, а подсетио је да две војске одржавају заједничке војне вежбе.

14:37 04.12.2019
14:34 04.12.2019

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас у Сочију, после састанка са српским председником Александром Вучићем, да су разговори протекли у конструктивној атмосфери као и увек и да је размотрен читав комплекс питања.

Разговарали смо о ситуацији на Балкану, пре свега о Косову али и осталим темама.

Следеће године обележавамо 75. Годишњицу од краја другог светког рата и захвални смо Србији на брижљивом односу према сећању на јуначке подвиге руских војника.

14:24 04.12.2019
Владимир Путин и Александар Вучић - Sputnik Србија
14:19 04.12.2019
Новинарске екипе чекају обраћање двојице председника - Sputnik Србија
14:13 04.12.2019
14:07 04.12.2019
Пријем у Бакингемској палати - Sputnik Србија

Мало да се одмакнемо од састанка српског и руског председника: У Лондону је у току НАТО самит, а са пријема у Бакингемској палати код краљице Елизабете Друге процурео је „незгодан“ снимак о којем ће се још говорити...

13:52 04.12.2019
13:49 04.12.2019
13:44 04.12.2019
13:37 04.12.2019
Занимљиво је да се у резиденцији „Бочаров ручеј“ налази и Путинова лична теретана у којој руски председник редовно вежба - Sputnik Србија
13:27 04.12.2019
13:19 04.12.2019

Биће занимљиво видети шта стоји у писму које је српски патријарх Иринеј послао руском председнику преко Александра Вучића. Погледајте шта је патријарх поклонио Путину током претходне посете руског председника Београду.

13:11 04.12.2019

Колико знате о Сочију, граду у којем руски председник прима српског колегу? Можда нисте знали да је Сочи најдужи град у Европи — простире се на скоро 150 километара дуж обале мора — и други најдужи град на свету, после Мексико Ситија.

13:08 04.12.2019
У српској делегацији су министри Александар  Вулин, Александар Антић и Зорана Михајловић - Sputnik Србија
13:02 04.12.2019

Председник Вучић се раније данас осврнуо на изјаве неких европских лидера, који га питају: „Зашто идеш код Путина?“.

„Јер ви чекате у реду, некада чекате и три сата када долазите на састанак, а ја не морам да чекам три сата и због тога идем“, рекао је Вучић, додајући да исто важи и за Кину коју сви хоће да привуку за себе.

„Не треба само они да имају корист, а ми да пропаднемо.“

12:48 04.12.2019
Владимир Путин и Александар Вучић у Сочију - Sputnik Србија

Вучићева посета долази недуго после откривања афере „руски шпијун“, то ће, сигурно је, бити једна од тема разговора двојице председника.

Вучић је ових дана више пута подсећао на пријатељске односе с Русијом и њеним председником Путином, на захвалност коју Србија дугује Русији за разумевање њених националних интереса, за активну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, посебно у међународним организацијама, али и истакао да он с Путином увек разговара отворено о свему.

Он је сам рекао да је по избијању афере питао „руске пријатеље — зашто?“.

Тема обавештајне афере је, како је рекао, из делокруга „разговора у четири ока“.

„Ми смо рекли истину, савест нам је чиста и уверени смо да ћемо наставити са развојем најбољих односа са Русијом. Ако имају шта да нам замере, волео бих то да чујем, немам проблем са тим“, рекао је Вучић.

12:45 04.12.2019
12:43 04.12.2019
12:42 04.12.2019

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је радна посета председника Србије Русији дугоочекивана и да Кремљ рачуна на веома садржајне разговоре.

12:31 04.12.2019
Сусрет Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију - Sputnik Србија
12:13 04.12.2019

Вучић је захвалио Путину на помоћи у очувању територијалне целовитости Србије. Када је реч о преговорима са Приштином, председник Србије није изразио оптимизам. Вучић је позвао Путина да посети Србију у што скорије време.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином, да није оптимиста када је реч о постизању коначног компромисног решења између Београда и Приштине.

Вучић је потом, најављујући теме о којима он жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је гасовод кроз Србију практично завршен, што је велика шанса за развој наше земље и што ће утицати на бољу будућност грађана.

Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је рекао да му је драго да се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски председник издвојио за овај сусрет, што је за њега лично велика част.

„Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију“, нагласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који ће бити настављен у четири ока.

Председник је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса.

„Али, морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизања коначног компромисног решења између Београда и Приштине, али о тој теми ћемо заједно разговарати", рекао је Вучић.

Он је указао да је економска сарадња Србије и Русије све боља, те да робна размена континуирано расте.

Подсетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД-ом, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.

Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.

Вучић је подсетио на Путинову посету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сећају грађани Србије, и позвао руског председника да дође поново у Србију.

„Очекујемо вас у скорије време да посетите нашу земљу“, рекао је Вучић.

Председник Вучић је, иначе, уочи сусрета најавио да ће теме разговора са шефом руске државе бити сва кључна питања — од Косова и Метохије, ситуације у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

Разговараће се и о енергетици, и економији уопште, јер је за Србију од кључног значаја билатерална сарадња са Русијом и унапређење трговинске размене.

12:09 04.12.2019

Председник Русије Владимир Путин пожелео је данас добродошлицу председнику србије Александру Вучићу. Он је рекао да се односи две земље развијају активно.

„Хвала вам што сте прихватили наш позив, наши односи се развијају, наше стратешко партнерство се свакодневно потврђује и ојачава, и у политичким и економским односима, као и у сфери безбедности“, рекао је Путин на почетку састанка, који је био отворен за јавност.

Како је рекао руски председник, прошле године је спољнотрговинска размена две земље порасла за два одсто, а у периоду јануар-септембар ове године још за девет одсто.

Путин је додао да на развијању односа две земље активно раде заједничке комисије, као и да ће о свему више разговарати са српским председником током посете.

12:06 04.12.2019
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала