Србија је пуна малих Ескобара и Ел Чапа

Заплењен кокаин
Заплењен кокаин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је све више укључена у трговину дрогом у тзв. Балкански картел, који је по оценама међународних полицијских организација у успону, пише београдска „Политика“ у тексту под насловом „Србија је пуна малих Ескобара“.

Лист наводи да му је у МУП-у Србије потврђено да је у протекле две године у земљи заплењено више од 10 тона дроге, прошле четири, а ове више од шест, што 2019. чини рекордном о заплени наркотика од када се води статистика.

Додаје се да у ту статистику није укључена марихуана заплењена у „Јовањици“ — 650 килограма спремних за продају и још скоро четири тоне у сировом стању.

Као највећи нарко-дилери кокаина наводе се Дарко Шарић, звани балкански Ел Чапо, и Радосав Цвијовић, кога многи називају „новосадски Ескобар“.

Што се тиче хероина, „Политика“ наводи да се највећа овогодишња заплена у Србији догодила половином новембра, када је откривено 77 килограма те опасне дроге вредне пет милиона евра и ухапшен је осумњичени вођа нарко-групе Младен Новаковић Тоцило из Амерића код Младеновца.

Лист преноси податке из извештаја Европског центра за праћење дрога и Европола, да поред традиционално највећих колумбијских и италијанских криминалних група, у трговини кокаином групе из Србије и Албаније постају све значајније.

„Наглашено је да криминалци из Србије добро сарађују с колегама из других држава бивше Југославије, па су их због тога европски полицајци прозвали и „балкански картел“, пише „Политика“.

Како се наводи, „балкански картел“ чине криминалне групе са простора бивше Југославије, а „најзаступљенији су Срби, Хрвати и Црногорци, који одлично сарађују међусобно, али и са суседима: Албанцима, Бугарима Италијанима.

„Политика“ подсећа да за разлику од кокаина, који долази из Латинске Америке, хероин долази са истока — углавном из Авганистана, а у мањој мери из Пакистана, Ирана, источне Турске и земаља средње Азије.

„Главне шверцерске руте хероина (ка земљама ЕУ) воде преко Турске, Бугарске, Албаније, затим преко Косова кроз Србију“, пише лист и додаје да када хероин стигне на Косово, нарко-кланови га у магацинима пакују у мање количине и затим транспортују копненим путем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала