Вучић: Нећемо да губимо пријатељство са Русијом зато што нам то неко наређује

© Tanjug / ZORAN ZESTICВучић: Србија неће у НАТО, али ни у ОДКБ или неки трећи војни савез
Вучић: Србија неће у НАТО, али ни у ОДКБ или неки трећи војни савез - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако на неког Србија може да се ослони у међународној арени, то је Русија, у то нема никакве сумње, а исто тако они могу на нас да се ослоне, поручио је председник Србије Александар Вучић, додајући да су односи двеју земаља пријатељски и братски.

Он је истакао и да је потребно да би грађани Србије живели боље да наша земља има добре односе и са Русијом, ЕУ и свима другима.

„Нећемо ми да губимо своје пријатељство (са Русијом), чак и да немамо ништа од свега тога што је рационално, само зато што нам то неко наређује, имамо своју политику и хоћемо да будемо свој на своме и ништа више“, рекао је Вучић из Сочија за ТВ „Хепи“.

Неки Европљани питају зашто идеш код Путина.

„Јер ви чекате у реду, некада чекате и три сата када долазите на састанак, а ја не морам да чекам три сата и због тога идем“, рекао је Вучић, додајући да исто важи и за Кину коју сви хоће да привуку за себе.

„Не треба само они да имају корист, а ми да пропаднемо.“

„Зато смо отворили врата и Србија неће водити самодовољну политику, него ћемо сарађивати са свима и водићемо политику како ми хоћемо у интересу нашег народа“, рекао је он.

С-400 у Батајници - Sputnik Србија
Европски медији: Мета санкција због оружја није Србија већ Русија

Додао је и да Србија није ништа учинила против руских интереса, иако то није било лако јер је било безброј притисака.

Вучић је додао да Русија подржава Србију у најважнијим стварима, око Косова и Метохије и да две земље добро сарађују у војним, економским, привредним темама.

Упитан да прокоментарише наводне захтеве Запада да Русија по захтеву Србије пусти Косово у УН, Вучић је рекао да је „то време прошло“ и да данас таква опасност не постоји.

Додаје да су Руси увек говорили да ће пратити Србију у ономе што буде желела око КиМ.

„Руси желе да имају Србију за савезника на Балкану, то је логично“, истакао је он.

Вучић је оценио и да је Путин успео да подигне Русију, „зато им толико смета“, која и даље није економски, али је политички чинитељ захваљујући Путиновој снази и да је он заслужан за снажно место Русије у свету, навео је Вучић.

Војна неутралност само ако сте војно снажни

Вучић је објаснио да Србија води политику војне неутралности, а да војну неутралност можете имати само ако сте војно снажни.

„Како ћете снажити армију уколико се не наоружавате и не опремате, а онда и једни и други и трећи прате сваки ваш потез, где сте узели пушке и авионе...“, напоменуо је Вучић.

Он је објаснио и да су данас лошији услови за продају оружја и да се сви зато боре за своје место и да зато нису случајни напади на наменску индустрију, јер је, како каже, важно уништити конкуренцију, па макар и малу српску.

Подсетио је колико је Србија напредовала када је у питању опремање Војске.

Мирослав Лазански током интервјуа за руске медије - Sputnik Србија
Лазански: Шпијунска афера са Москвом је затворена тема
„Ми ћемо за месец два имати 14 мигова-29, ловце са посебним радарским системом, стиже девет хеликоптера Х-145, што за војску, што за полицију, стижу и стигла су четири МИ 35, што су летеће тврђаве, стигла су три МИ-17 , наручили смо супер пуме...“, навео је Вучић.

Он је додао да неће ни говорити о ракетама, „Нори“, оклопним возилима, „Лазару“, додајући да смо систем за противваздушну одбрану већ платили.

Коментаришући извештај Пентагона, каже да се све дешава у склопу различитих притисака и да има кругова који сматрају да „Вучић није послушан“.

„То говори о доброј политици Србије, да је Србија снажнија, а то је мој посао“, указао је Вучић, истичући да сте сметња многима када сте снажнији, као и да то многима у окружењу не одговара.

Вучић је рекао и да је Сочи град који се невероватно изменио и изградио од када је први пут био у њему 2013. године, а да је посебно задовољан што томе доприносе и српски грађевинари.

„Сви затварају своја тржишта, а ми смо срећни што су за нас отворили своја“, казао је Вучић.

Он је истакао и да су их санкције натерале да мисле о својој производњи и да не зависе од преживљавања, закључио је Вучић.

Русија не зависи од Запада — у томе је Путин успео

Санкције су натерале Русију да сама почне да размишља о својој производњи и да не зависи од Запада и од свих других, рекао је јутрос председник Србије Александар Вучић.

„И у томе је Путин успео“, оценио је Вучић.

Вучић који се налази у посети Сочију, где треба да се састане са руским председником Владимиром Путином, одушевљен је његовим изгледом, оценио је да је тај град на Црном мору постигао „невероватан напредак“.

„То је потпуно нови град, нови живот. Град је постао чудесан. Има обалу у дужини од 110 километара, а на само 30-40 километара су фантастични зимски центри“, рекао је српски председник телевизији „Хепи“.

Он је навео и да Сочи није само место где људи долазе на одмор, као и да је тамо све више посла и бизниса.

„Унапредили су пољопривреду. Овде имате највеће плантаже, врхунске винограде“, навео је он.

Говорећи о пласирању српске робе на руском тржишту, српски председник је навео да је тешко наћи место на том тржишту јер је захтевно.

„Није као некада, мењају се као што се и ми мењамо“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала