За пет година бар једна земља треба да буде спремна за чланство у ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји каже да ће његови приоритети у ревизији методологије приступaња бити на већој кредибилности, али бржој динамици процеса.

„На крају мог петогодишњег мандата требало би да имамо бар једну земљу спремну да уђе у ЕУ“, казао је Вархеји.

Он је у дебати са посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента навео да промена методологије приступања не доводи у питање политику проширења ЕУ нити би требала да утиче на Србију и Црну Гору, које су већ у процесу преговора.

„Нико не доводи у питање европску перспективу земаља Западног Балкана. Она је недирнута и о томе се неће разговарати“, казао је Вархеји.

Он је најавио да ће Европска комисија почетком јануара изаћи са конкретним предлогом о промени методологије приступања, на основу чега ће се даље водити дебата међу земљама чланицама.

Вархеји је нагласио да „француски предлог“ није и једини, и да међу земљама чланицма има „много других“ које се не слажу са блокадом до које је дошло.

„Можемо да говоримо о променама методологије, како би је учинили кредибилнијом за земље кандидате и земље чланице. Ако то урадимо, онда морамо процес учинити и динамичнијим“, казао је Вархеји.

Он је објаснио да ће његов фокус ревизије методологије приступања бити на обезбеђивању принципа — „када земље испуне постављене услове и ми у ЕУ морамо да испунимо свој део“.

„Ако буде кретања уназад или заустављања по питању реформи, онда ћемо морати да зауставимо и преговоре“, јасан је Вархеји, пренео је Танјуг.

Комесар за проширење казао је и да промена методологије у процесу приступања не би требала да се одрази на Србију и Црну Гору, које су већ годинама у преговорима о чланству.

„Правила игре се ни до сада нису мењала за време игре“, закључио је.

Вархеји је у говору пред посланицима ЕП поновио да ће се са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борелом ангажовати на „довођењу до краја дијалога Београда и Приштине већ следеће године“.

Оливер Вархеји је позвао ЕУ да се више ангажује у региону, посебно у смислу економског развоја, и оценио да ће само већи ангажман донети и бољи утицај ЕУ у региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала