Жене у несесеру носе нешто веома опасно

© Фото : ПиксабејТорбица са шминком
Торбица са шминком - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова студија истраживача са Универзитета „Астон“ открила је да више од 90 одсто производа за шминкање садржи опасне бактерије, укључујући ешерихију коли и стафилококе.

То је нешто што многе жене убаце у торбу и не размишљају, али ако имате несесер за шминку, велика је вероватноћа да он садржи смртоносне супербактерије. Забрињавајуће је да ове бактерије могу изазвати низ болести, укључујући кожне инфекције и тровање крви.

„Хигијенске навике потрошача, када је у питању употреба шминке, веома су оскудне. То је забрињавајуће, ако узмете у обзир да смо нашли да се бактерије као што је ешерихија коли — која је повезана са фекалном контаминацијом — налазе у производима које смо тестирали“, каже докторка Амрин Башир, која је водила студију.

Конкретно — истраживачи су открили да су сунђери који се користе за наношење производа на кожу обично пуни штетних бактерија. То је вероватно зато што се ови производи ретко перу и често се користе и након истека рока трајања, тврде истраживачи. Остали производи у којима има ових бактерија су маскара и сјај за усне.

На основу налаза истраживачи позивају регулаторна тела да учине више како би заштитили купце.

На пример, рок употребе и упутства за чишћење тренутно нису обавезни на паковању шминке.

Докторка Башир је додала: „Потребно је учинити више како би се образовали потрошачи и индустрија шминке у целини о потреби за редовним прањем козметичких блендера и темељним сушењем, као и о ризицима употребе шминке након рока употребе“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала